A magyar gazdaság gyors újraindításához a visegrádi partnerek gazdasági újraindulása is szükséges – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sziléziai Katowicében, ahol a magyar küldöttség tagjaként részt vett a visegrádi csoport miniszterelnöki csúcstalálkozóján.

A magyar gazdaság eredményességét alapvetően meghatározza a külgazdasági teljesítmény – húzta alá a magyar diplomácia vezetője a magyar közmédiának nyilatkozva. A visegrádi csoport (V4) többi három partnerével Magyarország a
tavalyi nehéz esztendőben is, amely a világkereskedelem fekete éve volt, több mint 10 ezer milliárd forintnyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 14 százaléka – mutatott rá.

A jó közép-európai gazdasági teljesítmény legfontosabb oka az alacsony adókban keresendő, ezért el kell utasítani minden olyan külső nyomásgyakorlási kísérletet, amely a térségbeli országokban adóemeléshez vezetne – hangsúlyozta Szijjártó. Ezért a magyar elnökség egyik fontos törekvése lesz megakadályozni, hogy a globális minimumadó rákényszerítésével adókat kelljen emelni a V4 országaiban – közölte.

Megállapította: a közép-európai országok versenyelőnyét nagy mértékben az
alacsony adók jelentik. Alapvető érdekünk, hogy az adópolitikák nemzeti hatáskörben maradjanak – mondta el. A koronavírus-járvány utáni világ biztonsági vonatkozásairól Szijjártó elmondta: Brüsszel hiába tűzi újra és újra napirendre a kötelező letelepítési kvótákat, biztossá kell tenni, hogy a Közép-Európába illegális bevándorlók nem jöhetnek.

Azt is biztossá kell tenni, hogy az Európai Unió bővítése ne kerüljön le napirendről, hogy a nyugat-balkáni térség minél hamarabb csatlakozhasson. Aláhúzta: a Nyugat-Balkán biztonsága és stabilitása alapvetően meghatározza a közép-európai térség stabilitását.

Forrás: kormany.hu, Szijjártó Péter Facebook