A brüsszeli baloldal összezárt 2006-ban, amikor kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszéde, a személye és a kormánya ellen tüntető embereket pedig sorozatos atrocitások érték a rendőrség részéről. – idézte fel Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője az eseményeket a Kossuth Rádióban.

2006. szeptember 19. és 21. között valóságos embervadászatot hajtottak végre Budapesten, azonban a Gyurcsány-kormány propagandája szerint szélsőségesek támadtak ellenük. Október 23-án az 1956-os események ötvenedik évfordulóját ünneplő békés tömeget érte brutális támadás.

Egy mostani kormányhatározat alapján 15 év után kártérítést kap a 2006-os Kossuth téri tömegoszlatás áldozatainak egy olyan csoportja, amely még nem részesült kárpótlásban – idézte fel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsora a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjének pénteki bejelentését.

A Kossuth rádió emlékeztet, hogy 2006 szeptemberében, amikor kiszivárgott Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde és a tüntetők egy kisebb létszámú, erőszakos csoportja megrohamozta az MTV székházát, a rendőrség elérkezettnek látta az időt, hogy bosszút álljon.

Esténként a Parlament előtti békés tüntetések után embereket hajkurásztak a belvárosban és a munkából hazafelé tartó, gyanútlan polgárokat vertek meg és tartóztattak le.

Gál Kinga az akkor Strasbourgban dolgozó képviselő elmondta: hozzátartozóktól érkeztek levelek, hogy próbáljanak segíteni. Elkezdték feltárni az eseményeket, majd október 4-én Gál Kinga felszólalt a bel-és igazságügyi bizottságban, hogy rendőri brutalitás zajlik Brüsszel szeme előtt, ezért az eset kivizsgálását sürgette. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök őszödi beszéde váltotta ki a személye és kormánya elleni tüntetéshullámot 2006-ban.

A képviselő október 6-án levelet írt az MSZP–SZDSZ-kormány igazságügy-miniszterének, azonban semmilyen reakció nem érkezett a kormány oldaláról. A brüsszeli liberális oldal összezárt, a Gyurcsány-kormány propagandája pedig arról szólt, mintha szélsőségesek támadtak volna, nem pedig arról, ami valójában történt: aki rosszkor volt rossz helyen akár hazafelé menet, összeverve került börtönbe vagy kórházba – fogalmazott Gál Kinga.

Ezt követően október 23-án, az 1956-os események ötvenedik évfordulóján megemlékező békés tömeget érte brutális rendőrtámadás. A Kossuth rádió archív anyaga visszaidézte a helyszínen lévők beszámolóit, akik elmondták, hogy a rendőrség könnygázzal, kardlappal és gumilövedékkel oszlatta a megemlékezők tömegét, akik között babakocsit toló édesanyák, családosok és idős emberek is voltak. A rendőrség a vendéglőkbe és a kórházakba is bement az emberek után.

Szó szerint embervadászat zajlott. A felvételeket átküldtük a bel- és igazságügyi biztosnak, hogy ezt ne lehessen megengedni. Meghallgattuk az áldozatokat: a súlyos fizikai sérülések után súlyos lelki állapotban voltak, hiszen nem tudták, hogy mi fog történni velük – idézte fel a képviselő. Gál Kinga elmondta, hogy 2006. december 7-én felvettek egy meghallgatást, amelyre meghívtak áldozatokat, valamint az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosa is jelen volt.

A 2010 utáni kormányváltás kellett ahhoz, hogy elismerjék, milyen igazságtalanság történt az áldozatokkal.

Amikor Brüsszelben látható, hogy milyen ügyekért támadják 2010 óta folyamatosa a magyar kormányt, igencsak álságos, hogy kiknek az emberi jogai és sérelmei verik ki a biztosítékot a brüsszeli világban.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kiemelt kép: MN