Míg a járvány idején és azt követően a kormány több fronton védte a gazdaságot és segített az embereknek többek közt hitelmoratóriummal, ingyenes parkolással, áfacsökkentéssel, addig a baloldal polgármesterei, élükön Karácsony Gergellyel, visszaéltek a veszélyhelyzet miatt kapott hatalommal; megszorításokkal sarcolják a lakosságot és a vállalkozásokat – számolt be róla a Ripost.

A főváros tulajdonában álló ingatlanokban működő óvodákban és iskolákban 10 százalékkal többet fizethetnek a szülők – erről döntött Karácsony Gergely főpolgármester (a baloldal egyik miniszterelnök-jelöltje) egy személyben, ahogyan a város 2021-es költségvetésének elfogadásáról is maga határozott.

A Kiss László (korábban MSZP, jelenleg DK) vezette Óbudán megemelték a telekadót, de emelték az építményadót Erzsébetvárosban (Niedermüller Péter, DK), Szombathelyen (dr. Nemény András, MSZP) és Salgótarjánban (Fekete Zsolt, MSZP) is. Maximális összegre növelték a kommunális adót Józsefvárosban (Pikó András, Összefogás).

10 százalékkal növelte az idegenforgalmi adót Eger (Mirkóczki Ádám, Jobbik, tavaly kilépett a pártból). Megvonta az óvónők juttatásait több baloldali fővárosi kerület. Többek közt Ferencvárosban Baranyi Krisztina, Józsefvárosban és Újbudán (dr. László Imre) is kevesebb pénzt kaptak a dolgozók. Megszüntették az ingyenes lakossági wifit, ugyancsak Józsefvárosban.

Térítési díjat vezettek be az önkormányzati fenntartású bölcsődékben Budakalászon (dr. Göbl Richárd, 2011 Egyesület) és megvonták a cafeteriát az óvodai dolgozóktól Ferencvárosban.

Építmény- és telekadót emelt Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, erről egy személyben döntött. Megemelte a helyi adókat a kormányrendelet tiltása ellenére Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. Egy interjúban közölte: tudatosan szembemegy a rendelettel és várja a Kúria, valamint az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Megemelte a lakbéreket Déri Tibor (Momentum), Újpest polgármestere. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. levélben tájékoztatta az önkormányzati társasházak lakóit, hogy áprilistól új közös költség lesz, illetve külön szolgáltatási díjakat is fizetniük kell.

Megszüntették a fiatal házasoknak járó, egymillió forintos vissza nem térítendő lakáshoz jutási támogatást Újpesten.

Forrás: Origo/Ripost

Nyitóképünkön Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere