Az Európa Tanács küldöttségével találkoztak a kárpátaljai magyarság képviselői július 7-én, amelyről a Kárpátalja. ma portál számolt be.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke az oktatás nyelvi helyzetéről, az ott történő jogszűkítésekről adott tájékoztatást. Részletesen kifejtette, hogy a 2017-ben elfogadott oktatási törvény hátrányosan érinti a kárpátaljai magyar oktatást. 

– Ez egy jelentős jogszűkítés, hiszen az addig létező jogaink kétharmadát elvették. 2023-ban lép életbe, hogy az 5. osztálytól kezdve folyamatosan át kell térni az ukrán nyelvű oktatásra, az érettségit 2030-tól ukránul kell tenni minden tárgyból. Megszűnt a nemzetiségi iskola státusza. Minden iskola ukrán, ami azt jelenti, hogy csak a tanórán használhatjuk a magyar nyelvet, az egymás közötti kommunikációban viszont nem. Nem lehet magyarul kiírni az iskola névtábláját, nem szerepelhet a pecsétjében, nem lehet magyarul vezetni a szülői értekezleteket, a tanári értekezleteket stb. A 2019-ben elfogadott „Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról” szóló törvény még nyelvi biztosi hivatalt is létrehozott ennek az ellenőrzésére. Azóta számos esetben tettek feljelentést a magyar iskolák ellen, mert pl. a honlapon magyarul is kiírták az információkat, a rendezvényeken, állami vagy kommunális intézményekben magyarul beszéltek.  

Emlékeztetett, hogy az aknaszlatinai iskola igazgatóját pedig azért jelentették fel, mert magyar nyelven adott interjút egy magyar tévécsatornának.

– Ezekre hívtam fel a figyelmet. Felkészülve érkeztünk. A KMPSZ 12 oldalban összefoglalta, hogy a nyelvhasználat terén milyen jogokat élveztünk 2017-ig. Azóta pedig milyen szűkítések történtek. Javaslatokat tettünk a lehetséges megoldásokra. A monitoring bizottság remélhetőleg elkészíti a jelentését és most már csak abban kell reménykedni, hogy Európában és a világon lesz olyan eszköz, amellyel hatni tudnak a politikumra. Bízunk benne, hogy a közeljövőben módosítják azokat a szűkítő, kisebbségi nyelvhasználatot ellehetetlenítő törvényeket, intézkedéseket, amelyeket a szovjetrendszerben sem tapasztaltunk.