Eddig még nem készült átfogó és ilyen szakmai mélységű útikönyv Kárpátaljáról – mondta a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa.

Grezsa István úgy fogalmazott: a könyv bemutatja Kárpátalja történelmét, földrajzát, a különböző régiókat, a térség társadalmi viszonyait.

Hasonlóan a korábban megjelent Kárpátaljai Gasztrokalauz című kiadványhoz, ősztől ez az útikönyv is elérhető lesz ukrán nyelven. A cél, hogy ne csak Magyarországról utazzanak turisták Kárpátaljára, azt szeretnék, hogy minél több ukrán látogató ismerje meg ennek a területnek páratlan értékeit, szépségeit – hangoztatta.

Az utóbbi években az ukrán utazóközönség felfedezte magának Kárpátalját, és a magyar állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség vonzóvá váljon. Kárpátalja biztonságos, az ott élő magyarok és nem magyarok örömmel várják a magyar turistákat – tette hozzá Grezsa István.

kárpátalja magyar szemmel

MTI/Bruzák Noémi

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hiánypótlónak nevezte az útikönyvet.

Elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy a könyvben számos olyan emlékhely szerepel, amelynek létrejöttéhez az KMKSZ nyújtott segítséget; ilyen a könyv címlapján látható beregszászi Rákóczi-szobor, vagy a vereckei Honfoglalás-emlékmű.

„Sokat fejlődtek a kárpátaljai magyar turisztikai vállalkozások, amihez hozzájárultak a szakmai képzések, programok, támogatások. Reméljük, hogy a helyzet javulni fog Ukrajnában, a határok könnyebben átjárhatók lesznek, és ezzel újra felvirágozhat a határ menti és kárpátaljai települések turizmusa” – fogalmazott a KMKSZ elnöke.

MTI

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi