Ivan Korcok szlovák külügyminiszter méltatta a koronavírus-járvány elleni magyar küzdelmet, példásnak minősítette a magyar oltási kampányt, bírálta és veszélyesnek nevezte az álhírek terjesztését kedden a közép-csehországi Melníkben.

„Az oltás ingyenes kilépő a pandémiából a szabadságba” – szögezte le Ivan Korcok. Feltette a kérdést polgártársainak: „miért hisznek az értelmetlen híreknek ahelyett, hogy védenék saját magukat és közeli hozzátartozóikat”. A koronavírus-elleni vakcinákat érintő álhíreket Korcok „középkori sötétségnek” minősítette.

Szlovákia a lakosság átoltottságát illetően a melníki tanácskozáson résztvevő közép-európai ötök között az utolsó helyen van – jegyezte meg a szlovák külügyminiszter. Leszögezte: ez a helyzet kényszerítette a kormányt arra, hogy hétfőtől kezdve megszigorítsa a határellenőrzéseket, ennek alapján minden Szlovákiába érkező be nem oltott személy karanténköteles.

A koronavírus-járvány letörésének egyetlen módja a lakosság minél magasabb átoltottsága – állapította meg a találkozón a magyar, a cseh, az osztrák, a szlovén és a szlovák külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy erős és hatékony közép-európai együttműködés szükségességét hangsúlyozta. „Közös erővel gyorsabban ki lehet lábalni a gazdasági válságból” – emelte ki. Szijjártó Péter rámutatott a koronavírus elleni oltás fontosságára és az ezzel kapcsolatos hamis hírek terjesztésének veszélyességére, az álhíreket gyártók felelősségére.

„Teljes egyetértés van köztünk abban, hogy a járványt csak az oltásokkal tudjuk leküzdeni” – jelentette ki a házigazda Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

Bejelentette: miután fenyeget a járvány negyedik hulláma, a melníki tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy koordinációs csoportot hoznak létre a hatékonyabb intézkedések és a gyorsabb, jobb információcsere érdekében. „Fontos, hogy minden tervezett intézkedésről időben értesüljünk és ne okozzunk meglepetést egymásnak” – indokolta a döntést a cseh diplomácia vezetője.

Anze Logar szlovén és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter támogatta a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozását.

A miniszterek egybehangzóan fontosnak minősítették a régió országainak gazdasági együttműködését is.

A cseh kezdeményezésre megvalósult tanácskozáson Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia – az úgynevezett Közép-Európai Ötök (C5) – külügyminisztere vett részt. A miniszterek elsősorban a koronavírus-járvány elleni küzdelem tapasztalatairól, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának elősegítéséről, valamint a Keleti Partnerség országaival folytatott együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről cseréltek véleményt.

MTI

Fotó: MTI/Krizsán Csaba