Miután Orbán Viktor kormányfő bejelentette a gyermekvédelmi népszavazás megtartását, a Párbeszéd azonnal online sajtótájékoztatót hívott össze. Karácsony Gergelyék azonban amilyen nagy lendülettel indítottak, olyan gyorsan hátráltak meg: fél órával később már le is mondták a sajtóeseményt. Megkérdeztük (Origo) a baloldali párt sajtóosztályát a hátraarc okáról, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdésünkre. A magyar gyermekekkel szemben a nemzetközi LMBTQ-lobbi oldalára álló baloldali pártok teljesen megzavarodtak a referendum hírére. FRISSÍTÉS: később mégis megtartották, de zárt körben, azaz Karácsony Gergely nem akart válaszolni a nem baloldali médiumok kérdéseire.

12:14-kor közleményben tudatta szerkesztőségünkkel a Párbeszéd sajtóosztálya, hogy Karácsony Gergely társelnök és Kocsis-Cake Olivio pártigazgató online sajtótájékoztatót tart a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban. Ahogy az szokás, az esemény időpontját is megadták, 14:30-at jelölték meg kezdésként.

Ehhez képest némileg váratlanul hatott, hogy fél órával ezután, egész pontosan 12:47-kor újabb levelet kaptunk, amiben a pártközpont indoklás nélkül visszamondta a sajtóeseményt. 

Mivel az ilyen típusú hátraarc közel sem számít szokványosnak, ezért megkérdeztük a Párbeszédet, miért maradt el a sajtótájékoztató. Cikkünk megjelenéséig (2021.07.21. 16:36) azonban nem kaptunk választ Karácsony Gergelyéktől, így egyelőre csak találgatni lehet a visszavonulás okáról. Az biztosnak látszik, hogy annak köze van a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazáshoz.

Természetesen zavaruk, megfutamodásuk oka nyilvánvalóan az is, hogy saját maguk megmosolyogtató népszavazási kezdeményezésükkel kapcsolatban rájöttek, hogy abból nem lesz semmi. Ügyetlenül feltett komolytalan kérdéseik a kormány valós problémákat felvető kérdéseivel szemben ráadásul teljesen súlytalanok. Még a baloldali nemzetközi jogász, Lattmann Tamás is arról beszélt az ATV beszámolója szerint, hogy Karácsonyék népszavazásából semmi sem lesz.

Mint ismert, Orbán Viktor kormányfő szerda délelőtt közölte, hogy a Magyarország ellen irányuló, minden eddiginél erősebb nemzetközi támadás következtében a magyarok népszavazáson dönthetnek arról, szeretnék-e, hogy gyermekeiket szexuális propagandával traktálják-e az iskolákban.

A baloldalt jól láthatóan megzavarta a bejelentés, politikusaik egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke például Orbán Viktor szüleit kezdte el gyalázni, Fekete-Győr András Momentum-elnök pedig a szavazástól való távolmaradásra szólított fel. Ami viszont az első reakciók alapján biztosnak látszik: a baloldali pártok – a gyermekek védelme helyett – kedvezni próbálnak az LMBTQ-lobbinak.

A nem baloldali médiumok kizárásával később Karácsony mégis tartott „sajtótájékoztatót”. Biztosra ment: olyan médiumot nem hívott, amelyik kellemetlen kérdést tehetett volna fel neki.

Forrás: origo.hu. Fotó: Csudai Sándor – Origo