Augusztus 14-én indul útjára Esztergomból a megújult Ferences Ifjúsági Zarándoklat. Az ötnapos gyalogos zarándokút végén a résztvevők augusztus 19-én érkeznek Mátraverebély-Szentkútra, majd Szent István ünnepén közös szentmisével zárják a programot.

E zarándoklat ötlete azoktól a ferences testvérektől származik, akik még a kommunista évtizedekben részt vettek a Varsóból Częstochowába tartó zarándokúton, amikor Lengyelországban ez szabad volt. Azóta sok minden változott, és ahogyan az egyház is mindig reformra szorul, úgy egy ilyen találkozónak is időről időre meg kell újulnia. Milyen változások történtek az indulás óta?

Szabó Péter OFM testvér szerint e történet valójában 1995-ben indult. Varga Kapisztrán atyáékban a Varsó–Częstochowa zarándoklatot járva merült fel, hogy miért ne zarándokolhatnának itthon is egy ferences Mária-kegyhelyhez. Nem sokkal később meg is szervezték a rend első hazai ifjúsági zarándoklatát: ekkor az esztergomi és szentendrei ferences gimnáziumok frissen érettségizett öregdiákjaival járták be az utat. 2019-ben ünnepeltük a 25. jubileumot – addig minden évben volt zarándoklat –, de tavaly a koronavírus miatt sajnos elmaradt. Az újrakezdés mindig új lehetőségeket teremt, ezért ez a kihagyás arra késztetett minket, hogy újragondoljuk a formákat, újragondoljuk az egész zarándokutat. A legfontosabb újítás – ami nem is újítás, hanem egy régi szokás visszavezetése –, hogy ezt az eseményt ismét kifejezetten a fiataloknak szervezzük: annak a 16 és 35 év közötti korosztálynak, akik az aktív elköteleződés éveiben járnak; akik keresik az útjukat, vagy akik már megtalálták azt, és a zarándoklaton való részvétellel tanúságot tudnak tenni azok felé, akik még a keresés fázisában vannak. A szervezők szerint valakik itt találtak egymásra, és volt, aki a kolostori életet választotta, vagy itt világosodott meg élethivatása.

Szabó Péter OFM és Balázs Jeromos OFM

Szabó Péter OFM és Balázs Jeromos OFM

Egy szentírási igét, egy zsoltárverset választottak a ferencesek az idei vezérfonalnak: „A te utaidat, Uram, mutasd meg nekem” (Zsolt 24,4). Ennek a zarándoklatnak tulajdonképpen a kezdetektől az a célkitűzése, hogy a fiatalok megtalálják azt az utat, amit a Jóisten mutatni akar nekik. Nem akarták túlgondolni, hogy mi legyen a tematika: a különböző élethivatásokról fognak elmélkedni utunk során. „Szeretnénk felmutatni és személyesen is prezentálni a fiataloknak, hogy a szerzetesek és a papok is hús-vér emberek, és hogy egyáltalán nem idegen az élettől, ha valakit erre az elköteleződésre hív az Úristen. Emellett – ahogy Jeromos testvér mondta – családosokat is hívunk, akik innen, a zarándoklatról eredeztetik a házasságukat, a kapcsolatukat.” – fogalmazott Balázs Jeromos OFM testvér.

A zarándoklat/Fotó: Gieszer_Richard

A zarándoklat/Fotó: Gieszer Richard

Néha egyetlen nap is elég, hogy megváltoztassa az életünket-mondják és hiszik a szervezők.

Forrás, teljes cikk és kiemelt kép: 777.blog.hu