Iránon keresztül újabb migránsáradat tart Törökország felé, köszönhetően az afganisztáni csapatkivonásnak – írta minapi összeállításában a Die Welt. A német lap kiemelte, hogy a tálibok májusban új offenzívába kezdtek, Afganisztánt polgárháború fenyegeti, Európának pedig egy új migrációs válsággal kell majd szembenéznie úgy, hogy 2015 óta nem sikerül közös megoldást találni az uniós menekültügyben.

A Die Welt szerint még ha a tagállamoknak sikerülne is gyorsan megállapodniuk, az intézkedéseket valószínűleg évekig nem ültetnék át a gyakorlatba. Így viszont felmerül a kérdés, Európa fel van-e készülve a következő nagy menekültválságra, vagy megismétlődik az, amit 2015-ben tapasztaltunk. Sebastian Kurz osztrák kancellár a hétvégén a Bild című lapnak nyilatkozva újabb migrációs hullámok veszélyeire figyelmeztetett, egyúttal üdvözölte, hogy az elmúlt években megváltozott az irány az uniós menekültügyet illetően.

Mint ismert, Angela Merkel német kancellár 2015-ben megnyitotta országa határait a migránsok előtt, aminek eredményeként több mint egymillió bevándorló érkezett Európába. Azóta valóban sok minden változott, míg 2015-ben és 2016-ban a migránsok szétosztását szorgalmazta az unió, mára a külső határok védelmére került a hangsúly.

A Die Welt szerint az uniós határőrség létrehozása jogi és politikai okokból aligha lehetséges, ezért a Marokkóval, Törökországgal és Líbiával kötött migrációs megállapodásokra kell támaszkodni, amelyek célja a bevándorlók feltartóztatása még azelőtt, hogy az EU területére érnének. A menedékkérők száma azonban a megállapodások ellenére is magas, idén eddig mintegy hatvanezer migráns érkezett az unióba.

Kurz a Bildnek beszélt arról is, hogy országa folytatni fogja az elutasított menedékkérők kitoloncolását Afganisztánba. A német szövetségi kormány viszont egyelőre kerüli a kérdés megválaszolását. A hatóságok 2016 óta körülbelül ezer afgán migránst toloncoltak haza, több mint harmincezer kiutasított afgán viszont még mindig Németországban tartózkodik.

A szövetségi külügyminisztérium múlt héten közölt jelentése szerint a tálibok térnyerésével a katonák, az emberi jogi aktivisták, az újságírók és a nők nagyobb veszélyben vannak, mint korábban.

A dokumentum ugyanakkor nem tartja különösen veszélyesnek az Európában elutasított afgán menedékkérők hazatérését, igaz, a jelentés még a májusi helyzetet tükrözi.

Forrás és kép: Magyar Hírlap