Kitört a botrány, miután a kommentátorok nőnek néztek egy nem bináris olimpikont

Tudnia kellett volna, hiszen még a gördeszkára is rá volt írva, hogy milyen személyes névmásokat használ. Szétkapja az internet progresszív része azokat a kommentátorokat, akik folyamatosan rossz nemű személyes névmást használtak az amerikai Alana Smith gördeszkásról beszélve.

Alana Smith az első nyíltan nem bináris sportoló, aki olimpián vesz részt.

A BBC kommentátora nőnek nézte Smitht, és következetesen a „she” személyes névmást használta rá. És nemcsak a brit televízió követte el ezt a hibát, hanem az amerikai NBC Sports is.

Mivel az angol nyelvben különböző személyes névmások társulnak a nemekhez (férfi: he/ő, nő: she/ő), a progresszió élharcosai a nyelvtant is át akarják alakítani. Genderkörökben ezért a nem bináris, queer és magukat egyéb neműként meghatározó egyének újabban a they/them (magyarul: ők/őket) személyes névmást kezdték el használni.

A felháborodott tömeg nem érti, hogy ez hogyan történhetett meg, hiszen Alana Smith gördeszkájára is rá volt írva, hogy miként kell hivatkozni rá.

A Twitteren valóságos gyűlöletcunami zúdult a hibázó kommentátorokra.

Ez újságírói gondatlanság. Senkire sem szabad rossz nemet használni egy ilyen nemzetközi eseményen. A sport nem tud mit kezdeni a nem bináris atlétákkal”– írta Britni de la Cretaz transznemű újságíró.

Magyarország ebben is élen jár, kedves Brüsszel. Nálunk ugyanis tökmindegy, hogy valaki  nő, férfi, queer, gyerek vagy bárki.

Ő!

Jó lesz mielőbb módosítani a nem gendersemleges érintett nyelveket.

Forrás és kiemelt kép: 888.hu