A világörökség részévé tennék a Bözödújfalu romjainál létesült kopjafafalut Bözödújfalu egykori lakói, azok leszármazottai, hozzátartozói, a kopjafafalu készítői gyűltek össze augusztus első szombatján, hogy a szokásos módon, a vízzel elárasztott falu felső felénél álló emlékparkban hajtsanak fejet az egykori település emléke előtt.

A szeretetről és a szeretet összetartó erejéről beszélt szombaton a bözödújfalvi „siratófalnál” Andrási Elemér római katolikus plébános és idős Szombatfalvi József nyugalmazott unitárius esperes, mindketten Bözödújfalu szülöttei, akik prédikációjukban a szülőfalujukhoz köthető szép emlékeket, az ott töltött boldog időket emelték ki, illetve azt, hogy együtt könnyebb a nehézséget is elviselni.

Andrási Elemér katolikus plébános/Fotó: Rab Zoltán

Andrási Elemér katolikus plébános/Fotó: Rab Zoltán

Éljünk bárhol a nagyvilágban és érezzük bármilyen jól magunkat, egy szülőhelyünk van, és az Bözödújfalu – mondta Szombatfalvi, aki arról is beszélt, hogy amikor évről évre közeledik a találkozás napja, álmukban ott járnak a falu utcáin, benyitnak egy-egy kapun, ízlelik a kutak jóleső vízét, de amikor felébrednek, keserűen kérdezik, miért vált posványossá a kutak vize, és miért nem találkozhatnak nap mint nap? Egyre kevesebben vagyunk, akik itt születtünk, de jövünk, hogy kezet fogjunk, találkozzunk, hogy érezzük a hely szellemiségét és visszatekintsünk az újfalvi múltba – hangzott el a megemlékezésen.

A kopjafalu/fotó: Rab Zoltán

A kopjafalu/fotó: Rab Zoltán

Hat felekezet élt együtt Az a szeretet élteti most is a kitelepítetteket, ott ahol élnek, amely az együtt élő hatféle felekezetű falut jellemezte. Ezt a szeretetet, az egymás iránti tiszteletet, azokat az emlékeket, amelyek összekötik az egykori bözödújfalviakat, tovább kell adni a következő nemzedékeknek is, hogy ők is eljárjanak erre a helyre és emlékezzenek – mondta Szombatfalvi József.

Megemlékezők Bozodújfaluban/Fotó: Rab Zoltán

Megemlékezők Bözödújfaluban/Fotó: Rab Zoltán

Az eseményen jelen volt és köszöntőbeszédet mondott, illetve összefoglalta a Bözödújfaluban történt tragikus eseményeket  Mile Balázs konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében, Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, Balázs Antal nyugalmazott tanító és fafaragó, aki a kopjafafalu létrejöttét támogatta 37 kopjafával, valamint Székely Csaba fafaragó, aki a Csíki Medence faragóit mozgósította. Főhajtás és hála a faragóknak  Szombatfalvi József egy kopjafát faragott és állított a szombati eseményen azoknak a fafaragóknak a tiszteletére, akik mellé álltak, hogy létrejöjjön a kopjafafalu. Az ötlet 2014-ben született és 2015-re 64 faragó hozzájárulásának köszönhetően már állt is. A kopjafafalu egyedi a világon, ezért a nyugalmazott esperes azt szeretné, ha az UNESCO felvenné azt a Világörökség listájára. Ehhez kért segítséget mindenkitől, aki a népszerűsítésben, a figyelemfelkeltésben, ügyintézésben segíteni tud!

Forrás: szekelyhon.ro

Kiemelt kép: Érdekes világ