Augusztus 15-től új névvel és arculattal jelentkezik Magyarország első tematikus, önkénteseket és jótékonysági szervezeteknél foglalkoztatottakat bemutató műsora, a Jóembert keresünk. A közmédia karitatív szemléletű, értékteremtő sorozatát minden vasárnap a Duna Televízió műsorán tekinthetik meg a nézők.

A Duna Televízió az Önkéntesek című műsor elindításával, 2012-ben mutatta meg elsőként a magyar televíziózás történetében azokat a civileket, akik szabadidejük terhére másokon segítenek a közjó érdekében. Az elmúlt 9 évben mintegy 500 riportban és 3 ezernél is több önzetlen segítőt ismerhettek meg a nézők a Dunán Zakar Ádám szerkesztő-műsorvezető közvetítésével.

A havonta jelentkező magazin tavaly augusztusban a 100. adását ünnepelte, a jubileum apropóján pedig a készítők tartalmilag és vizuálisan újragondolták a műsort. Így született meg a Jóembert keresünk, amelynek legfőbb üzenete, hogy megmutassa a közmédia nézőinek: nemcsak kapni jó, hanem adni is.

A tematikus magazin továbbra is változatos marad, ennek jegyében korábban például a fenntartható falut építő „paraszt wellness” önkénteseit, a városi falfirkákat eltüntető graffitimentesítőket vagy éppen a Covid-járvány idején külföldi szakcikkek fordítását ingyen vállaló csoportot ismerhették meg a nézők. Zakar Ádám, a Jóembert keresünk szerkesztő-műsorvezetője 9-től 99 éves korig mindenkinek ajánlja a sorozatot. Mint mondja, az önkéntesség, jótékonykodás – szerencsére – kortalan Magyarországon.

„A hazai statisztikák szerint 3-4 millióan rendszeresen önkénteskednek eltérő intenzitással. A jó emberek jó történetei nemcsak nézői szempontból fontosak és izgalmasak, hanem nekünk, készítőknek is. Feldobják, inspirálják az embert a forgatások során, amit nehéz szavakba önteni. Az önkéntesek közelében lenni és esetlegesen segíteni nekik egyértelműen doppingol” – tette hozzá Zakar Ádám, aki 1995 óta dolgozik a hazai médiában, de minden feladata közül a Jóembert keresünk áll a szívéhez legközelebb.

„Izgalmas, érdekes témák mentén kerestük – és találtuk – a jó embereket. Első adásunkban a kemencei kisvasutat üzemeltető csapatot kerestük fel, ahol a mozdonyvezetőtől a jegyszedőn át a forgalmi irányítóig mindenki önkéntes, egy fillér fizetség nélkül látja el a munkáját egy-egy hétvégén, azt követően, hogy a civil életében már ledolgozta a heti 40 órát” – árulta el a szerkesztő-műsorvezető, aki elmondta, hogy a nézők a következő hetekben megismerhetik a többi között a vakfocit és a halmozottan sérült gyermekeknek otthont biztosító Völgyzugoly házat. Hozzátette, a stáb a szeptemberi, budapesti rendezésű 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus több mint kétezer önkénteséről is forgat majd.

A Jóembert keresünk első adása ma reggel volt látható a Duna Televízió vallási műsorsávjában. A magazint rendszeresen ismétli a közmédia, valamint a műsor hivatalos Facebook-oldalán is elérhető lesz és 60 napig korlátlanul visszanézhető a MédiaKlikk oldalon.

(Címképen: Zakar Ádám. Forrás: Facebook)