Ki kell mondani végre az igazságot és leleplezni a hazugságot, amire a kommunisták a hőseiket építik. Szembesíteni kell a magyarságot a kommunisták valódi bűneivel, mert a fiatalok, még az egyetemeken a történelem szakos hallgatók sem hallják a teljes igazságot a vörösterrorról és arról, hogyan árulták el, játszották ki az ellenségnek már Trianon előtt az országot és nem lehet nem párhuzamot vonni akkori tetteik és a
politikai utódok mostani tettei között.

A Lenin-fiúk, egy Fekete-Győr vagy egy Szabó Tímea képében ma is köztünk élnek. A Lenin-fiúk örökösei azok, akik lejáratják, feljelentik és kijátsszák a saját hazájukat, mert a hatalom megszerzéséért bármire képesek – erről beszélt lapigazgatónk, Stefka István legújabb filmje, a Halál népbiztosa közelgő bemutatója apropóján a PestiSrácok.hu-nak.

A tanácsköztársaság 133 napjának igaz történetét és Szamuely Tibor népbiztos gyilkoló géppé válásnak történetét feldolgozó, dramatizált jelenetekkel gazdagított dokumentumfilmet augusztus 25-én, 18 órakor mutatják be a József Attila Színházban.

Csurka Dóra és Stefka István az 56-os eseményeket bemutató, Nem vallott, eltemetve és a Bethlen István miniszterelnök életének utolsó évét bemutató filmeket követően igazi hiánypótló történelmi dokumentumfilmet készített 1919-ről és a tanácsköztársaság 133 napjáról.

A Halál népbiztosa c. film Szamuely Tibor politikus, újságíró, népbiztos életén keresztül szemlélteti, hogyan tette embertelenné, gyilkossá a kommunista ideológia az emberek lelkét. Az 54 perc hosszú dokumentumfilm műfajilag is egyedi, formabontó, a dokumentumfilm dramatizált, játékfilmes jelenetekkel eleveníti fel képekben is a nézőknek a múltat.

Izgalmas megoldásokkal, interaktív film született, amire hosszú ideje készültünk. Elengedhetetlen volt, hogy egyszer elkészüljön egy ilyen film, mert még mindig adósságaink vannak. Még mindig vannak a történelmünknek olyan időszakai, amiről az emberek többsége, mai fiatalok szinte egyáltalán nem tudják az igazat. A gimnáziumokban a történelemórákon, sőt még az egyetemeken is “fehérterroroznak” és elhallgatják a vörösterrort, a kommunisták valódi bűneit – mondta a PestiSrácok.hu-nak Stefka István.

Az alkotó felidézte, hogy történelemtanárként is mennyire feldühítette mindig, hogy 1919-ről napjainkig csupa hazugság jelenik meg. “Nem elég. hogy 40 éven át felmagasztalták a véres kommünt, még mindig hallgatunk” – tette hozzá.

Stefka István azt mondja, nagy hatással volt rá Herczeg Ferenc, Tormay Cécile és az a néhány író, akik más megközelítésben, az igazat merték írni a két világháború közötti eseményekről. Ami pedig talán a döntő volt abban, hogy a témát egyszer feldolgozza, az Károlyi Mihály Hit, illúziók nélkül című könyve, önvallomása.

Az egész írás semmi más mint mosakodás, hárítás és hazugság. Hisz ma már tudjuk, hogy éppen Károlyi volt, aki átjátszotta a hatalmat a kommunistáknak, sőt még Benessel, a cseh miniszterelnökkel is tárgyalt arról, hogy foglalják el Magyarországot. Herczeg Ferenc Károlyit huszártiszthez hasonlítja, aki az égő Magyarország mellett agyonlövi a lovát, hogy ne másé legyen. Károlyi odadobta Magyarországot az ellenségnek, az antantnak – fogalmazott Stefka.

A teljes cikket itt olvashatják el.