Válaszolt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat beadványára, amelyben az augusztus 9-ei Konstancai Farul-Sepsi OSK mérkőzésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt sürgettek fellépést. Az UEFA válaszát Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat vezetője tette közzé Facebookon.
A rövid összefoglalója az UEFA válaszlevelének, hogy
a romániai magyarellenesség az A ligás meccseken nem az ő hatáskörük, vagyis nem érdekli őket a legkevésbé sem.
Kiábrándító, ahogy a rasszizmus elleni mantrát ebben a válaszlevélben is hibátlanul felmondják, de foglalkozni érdemben azért nem foglalkoznak vele.
Rossz üzenet ez az UEFA részéről, s mélységesen csalódott vagyok, mert azt gondoltam, egyforma szigorral kezelnek mindenféle fajta gyűlöletbeszédet
-írja bejegyzésében a jogvédelmi szolgálat vezetője.
A pár soros angol nyelvű levélben azt írják, hogy tudomásul vették a bejelentést, a szövetség komolyan vesz minden rasszizmusról, diszkriminációról, intoleranciáról szóló vádat, hiszen ezeknek nincs helyük a modern társadalomban és a labdarúgásban.
Ugyanakkor közlik, hogy
az A ligás mérkőzések nemzeti hatáskörbe tartoznak, vagyis az UEFA fegyelmi szerveinek nincs hatáskörük, hogy ez ügyben eljárjanak.
A jogvédelmi szolgálat arról tájékoztatta az Európai labdarúgó- Szövetséget, hogy a Konstancai Farul-Sepsi OSK mérkőzésen történtek a korábbiakhoz képest is súlyosnak minősülnek, holott lassan általános jelenséggé válik a magyarellenesség a romániai lelátókon.  Arról is beszámoltak, hogy a meccset nem állították le, a hatóságok a nem foglalkoztak a bekiabálásokkal, és még
akkor sem léptek fel, amikor a szurkolók köpködték a játékosokat és üvegekkel dobálták őket.
A levélben a jogvédelmi szolgálat vezetője Benkő Erika azt is kérte az UEFA-tól, hogy monitorozzák a román bajnokságot, hogy a hasonló incidenseknek vegyék elejét, és ha hasonló történik, akkor a rájuk jellemző szigorral példás szankciókat rójanak a klubokra.
Forrás: szekelyhon.ro
Nyitó kép: illusztráció, készítette Pinti Attila