Elhelyezték a Kárpát-medence Aratókoszorúját a budapesti Szent István-bazilikában csütörtökön.

A 11. éve működő, Magyar Örökség-díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezőinek képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere helyezte el a magyarság összetartozását és a gazdaösszefogást szimbolizáló népművészeti alkotást a bazilikában.

Nagyné Legény Ildikó elmondta: a koszorút három hajdúnánási asszony készítette napi nyolc óra munkával nagyjából egy hónap alatt. A koszorút, amely az ünnepi körmenetben való bemutatása után szeptember végéig megtekinthető lesz a templomban, Horváth Zoltán esperes, a Bazilika plébánosa áldotta meg.

A míves búzafüzért sok száz éves hagyományokat követve, zöld búzakalászokból alkották meg Hajdúnánás hagyományőrző asszonyai. A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, a Kárpát-medence és világ szorosan hozzá tartozó magyarságát.

Jakab István kiemelte, hogy a magyar gazdák lelkéből fakadó Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program képes volt a gazdákat az ország határain és a nemzet határain belül is egyesíteni, az egész Kárpát-medence gazdatársadalma a diaszpórában élő magyarság képviseletében együtt ünnepelte a búzaösszeöntést Ópusztaszeren. Az aratókoszorú azt üzeni a jövő nemzedéknek, hogy őrizzék, vigyék tovább a hagyományainkat – tette hozzá.

A plébános az eseményen vette át azt a kenyeret is, amelyet a Magyarok Kenyere program szervezői és a Magyar Pékszövetség közösen biztosítottak – a tavalyi évhez hasonlóan – az augusztus 20-i ünnepi kenyérszentelésre.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg, majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente százezer nehéz sorsú magyar ellátását biztosítja.

Forrás: MTI

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)