„Embertelen, hogy Orbán elvette a paralimpikonok járadékának egy részét!” – harsogja bele a világhálóba Dobrev Klára, feltéve a borzongató kérdést: „Vajon mi lehet Orbán Viktor szíve helyén?” – kezdi írását Francesca Rivafinoli a vasarnap.hu portálon.

De mielőtt idéznénk néhány gondolatot, nézzük csak mit is posztolt ki DK.

„Ugye, hogy minden ember egyenlő? Ugye, hogy egyforma teljesítményért mindenkinek ugyanannyi díjazás jár? Természetesen, ennek így kell lennie!

Ennek jegyében döntötte el a mi kormányunk a 2004-es athéni nyári játékok előtt, hogy nem tesz különbséget az olimpiai és paralimpiai helyezettek díjazása között. Pekingben is, 2008-ban, ugyanannyi jutalmat kaptak az olimpikonok és paralimpikonok.

A 2012-es londoni játékok előtt azonban az Orbán-kormány lecsökkentette a paralimpiai jutalmakat. Számára csak a sztároknak, a csillogásnak, a hivalkodásnak van értéke. Okkal hőseink az olimpiai érmeseink, okkal nézünk fel rájuk és tiszteljük őket.

Ám legalább ugyanennyire hősök azok a mozgásukban korlátozott sportolók is, akik velük született vagy később szerzett hátrányaikat is legyőzve a paralimpiákon a sport szerelmeseinek örömöt szereznek és a magyaroknak dicsőséget hoznak.

Az Orbán-kormány számlálhatatlan milliárdokat tol a versenysportba, és mindeközben a paralimpia győztesein spórol. Vajon mi lehet Orbán Viktor szíve helyén?

Mondanom sem kell, a kormányváltás után lemossuk ezt a gyalázatot is: Ismét ugyanannyi lesz az olimpikonok és a paralimpikonok javadalmazása! Mert egyformán megérdemlik, egyformán szeretjük és becsüljük őket!

Mindezt a paralimpikonok csoport képével illusztrálta természetesen dk-s logoval. Hogy kitől kapott engedélyt Tokióból? Kérdés, mint az is, a képen láthatók közül hányan örülnek annak, hogy dk-s feliratú fotón vannak rajta.

Fotó: Facebook

 

No, de lépjünk tovább és idézzünk néhány gondolatot Francesca Rivafinoli írásából.

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány 2012-ben „lecsökkentette” a paralimpiai jutalmakat, bezzeg az ő kormányuk (így fogalmaz: „a mi kormányunk”) 2004-ben és 2008-ban ugyanannyi pénzt adott a paralimpiai helyezetteknek, mint az olimpikonoknak.

A rutinos hírfogyasztó – miután újfent kihüledezte magát azon, hogy milyen mennyiségű szégyentelen ripacskodás képes összpontosulni egyetlen házaspárban – ilyen esetben három dolognak néz utána néhány egyszerű kattintással: 1) valóban „csökkent”-e az a jutalom 2012-ben, 2) hogy is állunk aktuálisan, valamint 3) mi a helyzet más, sokkal fejlettebb és egyenlőségközpontúbb országokban. Hollandia például vagy Kanada, ilyesmik. A játék kedvéért a válaszokat előre borítékolhatjuk is.

Tehát lássunk hozzá. 2008-ban 20 millió forinttal jutalmazták az aranyérmeseket. Munkahipotézisként feltételezhetjük, hogy amennyiben a gonosz kormány 2012-ben elvette ennek egy részét, akkor abban az évben a paralimpikonok számára biztosított összeg alacsonyabb lett. Csakhogy azt látjuk, hogy 2012-ben egészen konkrétan 23 millióig terjedt a díjazás. A 23 pedig, akárhonnan nézzük, sehogy se kevesebb, mint a 20.

Két lehetőség van: a’ Orbán még a csökkenést is ellopta, hogy növekedés legyen belőle, vagy a Dobrev nem bontotta ki az igazság minden elemét.

Az tény, hogy bár idén milliókkal emelték a paralimpikonok jutalmát, az olimpikonok még többet kaptak, ugyanakkor az is tény, hogy a Facebook-posztban az egyszeri jutalom szinonimájaként emlegetett „járadék” egy teljesen más juttatás, amelynek összege sportolók és parasportolók esetében fillérre megegyezik – halálukig havonta pontosan ugyanannyi jár nekik, senki nem vett el semmit.

Mint ahogy az se mellékes, hogy ma már a siket sportolókat is érdemben díjazzák – nem úgy, mint például 2009-ben, amikor a siketlimpia mindenféle állami támogatás nélkül felkészülő versenyzői a jutalmul kezükbe nyomott szatyorban „műanyag fésűt, két golyóstollat, egy noteszt, csavarhúzószettet és sörnyitót találtak” (ez akkoriban történt, amikor a fogyatékossággal élők szervezeteinek költségvetési támogatását is csökkentették 50–75 százalékkal igen szociálisan, de persze ki emlékszik erre). 2011-ben aztán az állam közel 500 millió forintot költött arra, hogy visszamenőlegesen kárpótolja a siket sportolókat. Ha Dobrev Klára a „mi kormányunk”-nak nevezi a 2010 előtti koalíciót, akkor érthetetlen, hogy az ő arany szívével miért nem cselekedett, és miért csak most, a Facebookon magyarázza, hogy „minden ember egyenlő”, ezért „egyformán becsüljük őket”.

A teljes írást itt olvashatják el.