A koronavírus-járvány ellenére is nőtt a családok megtakarítása az elmúlt évben. 2019-ben a magyarok kétharmada tavaly pedig már a háromnegyede rendelkezett félretett készpénzzel vagy állampapírral. Elemzők szerint mindez azt igazolja, hogy a kormány válságkezelő gazdaság újraindítási programja sikeres és a családok erősödnek – hangzott el az M1 Ma Reggel című műsorában.

„A magyar háztartások jól vizsgáztak ebben az időszakban, ugyanis elhalasztották az elhalasztható kiadásaikat, és igyekeztek félretenni, megtakarítani” – mondta Pásztor Szabolcs az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

2021 első  negyedévében a háztartások pénzügyi vagyona meghaladta a 68 ezer milliárd forintot, melyet a szakértő történelmi növekedésként jellemzett. A KSH legutóbbi adatai szerint egy átlagos háztartásnak Magyarországon 16,5 millió forint a pénzügyi vagyona.

Hozzátette: a kormányzat különböző családtámogatási eszközei emelik a háztartások vagyonát, jelentős segítséget nyújtottak és ezáltal több pénz maradt a családi kasszákban.

Az, hogy ki mennyit tesz félre, valamint hogy milyen rendszerességgel sok mindentől függ. Befolyásolja az életkor, az iskolai végzettség valamint a pénzügyi tudatosság, hiszen vannak olyanok akik havi rendszerességgel tesznek félre, és vannak olyanok akik eseti jelleggel próbálnak takarékoskodni.

A legnépszerűbb megtakarítási formák: folyószámla betét,  készpénz, állampapír

„MNB rámutatott, hogy 2020 év végén  100 új forrásból 16 egység volt a készpénzben való megtakarítás, a folyószámla betétből való megtakarítás 27 egység, állampapírban pedig 36. Ezekben az eszközökben takarít meg a magyar lakosság” – mondta a szakértő.

A legfrissebb adatok szerint 2021 első negyedévében csökkent a készpénzben való megtakarítás.

Kiemelte: „Üdítő tendencia, és abszolút a pénzügyi tudatosság növekedésére utal az, hogy a képződő új források egyharmada az már nem ebbe a klasszikus három megtakarítási formába áramlik, hanem új formákba, mint például az életbiztosítás”.

szerző: hirado.hu