Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a “Fidentia pro ecclesia” (Bátorság az egyházért) emlékérmét 2021-ben Mékli Attila katolikus papnak adományozza evangéliumi erejű igehirdetéséért és hiteles lelkipásztori szolgálatáért.

Mékli Attila lelkipásztor rendre arra vállalkozik, hogy emberközelbe hozza az evangéliumi történeteket. Nála egyszerű emberekkel történnek dolgok, amint elmeséli, vagy úgy, hogy vonzzák, de akár úgy is, hogy taszítják egymást. Történeteiből az szűrhető le, hogy a transzcendens nem képzelgésből, nem is misztikus elragadtatásból, hanem társas kapcsolatok perspektívájából közelíthető meg, mert egy találkozás – ha igazán mély élményeket kelt – óhatatlanul spiritualizálódik. Egy ilyen megközelítéshez a magyar katolikus egyházban bátorság kell – írja az Egyházfórum Alapítvány közleményében.

Mékli Attila mögött évtizedes múlt áll, komoly emberi, papi és szakmai eredmény. Egyházon belüli “periféria-létét” alázattal és bölcsességgel kezeli, hívői és papi identitását pedig hitelesen éli meg. Szabadon, félelmektől és megalkuvásoktól mentesen. Senki tetszését nem megkeresve, de mindvégig önazonosan. Komoly intellektuális mélységgel, határozott véleménnyel, ha kell, kiállva, de a feltűnést egyáltalán, semmilyen formában nem keresve. Beleáll egy igaz ügybe, akkor is, ha látszik, akkor is, ha nem — és soha nem azért áll bele egy ügybe, hogy látsszon – írják.

MTI OS

Fotó: mise.hu