A nyugdíjemelés-és prémium után az szja-t fizető dolgozó családok is hatalmas kedvezményben részesülnek. Akit gyereket nevel, annak visszajár az éves személyi jövedelemadója februárban. Úgy tűnik a kormány nagyon komolyan gondolja a családok támogatását, erre vonatkozóan egymást érik a pozitív bejelentések mind a lakhatási, mind a megélhetési támogatás terén.

Nézzük kinek és hogyan jár vissza az éves szja?

Íme a kisokos arról, hogy kinek mi jár a kormány által biztosított hatalmas összegből, melyet hétfőn napirend előtti felszólalásában jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben. Ezt korábban a gazdasági növekedéshez kötötte a kormány – azaz akkor járhat, ha idén meglesz az 5,5 százalékos GDP-növekedés –, de nagyon úgy fest, hogy ezt simán megugorja idén a magyar gazdaság. – hozta az Indexre hivatkozva a Mandiner.

Kik kaphatnak jövő februárban szja-visszatérítést?

Azok, akik jogosultak a családi adókedvezményre is.

Ki jogosult családi adókedvezményre?

Azok, akik családi pótlékra jogosultak. A pontos jogosultsági körről az adóhivatal honlapján tájékozódhat, de leegyszerűsítve azoknak jár majd az szja-visszatérítés, akik „gyermeket nevelő szülők”.

Kötelező házasnak lenni?

Nem.

Hány éves korig gyerek a gyerek?

18 éves koráig. Itt egy kivétel van: a családi adókedvezmény is csak akkor jár 18 éves kor felett, ha a fiatal közoktatásban részt vesz, annak pedig jelenleg csak az OKJ-s képzések minősülnek – az egyetem vagy a főiskola nem.

Az egyszülős családokra is vonatkozik a támogatás?

Igen.

Mi a helyzet azokkal, akiknek idén születik/született meg a gyermekük, vagy éppen idén tölti be a 18. életévét? Az ő esetükben is az egész éves szja jár vissza, vagy arányosítják azt a gyermek születésének dátuma alapján?

Rájuk is vonatkozik ugye a családi adókedvezmény, így az szja-visszatérítés is. Viszont hogy ez a visszatérítés egész éves vagy arányosított lesz-e, az jelen állás szerint csak a részletszabályokból derül majd ki.

A miniszterelnök hétfőn azt is elárulta, hogy a kisvállalkozókat is érinti a kormány döntése. A katásoknál mi alapján jár a visszatérítés?

A legtöbb katás vállalkozó havi 50 ezret fizet be adóként: az ő esetükben tehát az idén befizetett 600 ezer forint negyede, azaz 150 ezer forint jár majd vissza.

Az adózóknak kell-e bármit tenniük, vagy a NAV ezt jövő február 15-ig automatikusan „intézi”, utalja?

Alapesetben az adózóknak nem kell tenniük semmit, a NAV rajta van/lesz az ügyön, és intéz mindent.

Kell majd kérvényezni a visszatérítést?

Nem, az automatikusan jár majd. Az adózó annyit „segíthet” a NAV-nak, hogy egyezteti, ellenőrzi az adatait, de elvileg nem kell aggódni, a NAV intéz mindent, adott esetben adategyeztetés céljából felkeresheti majd az adózókat is.

Mennyibe kerül mindez a költségvetésnek?

Körülbelül 600 milliárd forintba. Korábban 560 milliárdról szóltak a hírek, ehhez jöttek hozzá a katások, valamint azok az adózók, akik ekho szerint adóznak – ez tolta meg 30-40 milliárddal a teljes visszafizetendő összeget. 1,9 millió szülőt érinthet az adóvisszatérítés (Orbán Viktor mondta be hétfőn a parlamentben ezt a számot), és mivel annak van egy felső határa (adózónként 800 ezer forint), így a különböző modellezések és a matek szerint ez a 600 milliárdos összeg jött ki – egyébként ezt leosztva az 1,9 millió adózóval 316 ezer forintos átlag jön ki az szja-visszatérítésre.

Mennyi jár vissza?

Az idén befizetett szja, de annak van egy felső határa, ami 800 ezer forint. Ez utóbbi pedig úgy jött ki, hogy az éves átlagbér után nagyságrendileg ennyi szja-t kell fizetni.

Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, vagy bónuszhoz jutnak azok, akik igénybe vették például a családi adókedvezményt, és így eleve kevesebb szja-t fizettek be?

Csak a befizetett adó jár vissza.

Végül talán a legfontosabb kérdés: lesz szja-visszatérítés, azaz meglesz az 5,5 százalékos gazdasági növekedés idén?

A kormány szerint lesz, írják, a magyar gazdaság simán megugorja idén az 5,5 százalékos GDP-bővülést.

Forrás: mandiner.hu