A Lengyel Intézet 2021. szeptember 30-án emlékezik meg a XX. század egyik legkimagaslóbb sci-fi szerzőjéről, a 100 éve született Stanisław Lem lengyel íróról. Könyvbemutató, filmvetítés és kiállításmegnyitó egy helyen, egy napon.

Idén lenne 100 éves Stanisław Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Ebből az alkalomból a lengyel Szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította. A budapesti Lengyel Intézet 2021. szeptember 30-án emlékezik meg a XX. század egyik legkimagaslóbb sci-fi szerzőjéről. A rendezvényen sor kerül Lem egyik legsikeresebb regényének, a Poket kiadó gondozásában nemrég megjelent Solaris bemutatására, egy Lem elbeszélés filmes adaptációjára, A szoba című rövidfilm levetítésére, valamint egy kiállítás megnyitójára, amelyen az ünnepelt író kedvenc illusztrátorának munkái és kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi kerülnek bemutatásra.

Stanisław Lem (1921-2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, s egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb „exportőrének”, akinek 49 nyelvre lefordított könyveiből több mint 40 millió példány kelt el világszerte. A futurológia, a tudományos-technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek. Ennek oka, hogy a fantasztikus irodalom e sajátos hanggal, humorral szőtt alkotásaiban megtaláljuk a filozófus kézjegyét is, akit az emberiség jövőjének perspektívái izgatnak. Fantasztikum, irodalmiság, kiváló meseszövés, társadalomkritikai éltől sem mentes sziporkázó humor, közérthető nyelvre fordított tudományosság keveredik műveiben.

Lem születésének pontosan 100. évfordulóján, 2021. szeptember 12-én került be a POKET Kiadó automatáiba a Solaris, az író egyik legvarázslatosabb s egyben legismertebb műve. A Lengyel Intézet és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával fiatalos köntösben megjelent zsebkönyv reményeink szerint a fiatalabb generáció körében is népszerűvé és ismertté válik, s az olvasók talán kedvet kapnak a szerző más magyarul megjelent művéhez is.

Forrás: Filmtekercs.hu

Andrej Tarkovszkij: Solaris c. film/ Forrás: Filmtekercs.hu

“A Solaris a megismerésről szól. Arról az emberi tulajdonságról, hogy kutasson és felfedezzen ismeretlen tájakat, bolygókat, élőlényeket és jelenségeket. Ehhez kapcsolódva pedig tudományos összefüggésekre lásson rá és megfejtésekre jusson. A Solaris egy égitest, melyet a felette lebegő űrállomáson lévő kutatók akarnak megfejteni. Csapatukhoz időközben negyedik tagként csatlakozik a főszereplő, Chris Kelvin pszichológus, aki egyedi szemléletével veti bele magát a kutatásba. A rejtélyes bolygó felszíne egy hatalmas óceán, mely különös, az emberi pszichére emlékeztető intelligencia jeleit mutatja. A könyv során ezt az emberi minőségtől amúgy teljesen eltérő lényt próbálják a kutatók megfejteni. Mindeközben különös jelenségek sora történik, melyek még inkább alkalmat adnak arra, hogy a pszichológus nézőpontjának segítségével az emberi elme különféle rétegeibe lássunk bele. Különös tükröt tart ez a könyv az emberi pszichének, melybe a földtől távol, ezen a távoli űrállomáson nézhetünk bele. Az 1969-es Holdra szállás előtt nyolc évvel született regény izgalmasan mutat rá az ember és a még feltárandó ismeretlen univerzum kapcsolatára és kettő közti kommunikáció lehetőségeire. A kötetet Barabási Albert László izgalmas, tudományközi hálózatokat vizualizáló grafikái kísérik, melyek szintén az adatok feldolgozhatóságának és megismerhetőségének kérdését és határait feszegetik.”

Az eseményre ellátogatók ajándéksorsoláson vehetnek részt, amelyen a nemrég megjelent Poket zsebkönyv, Stanisław Lem Solaris című művét sorsolják ki.

Forrás: Lengyel Intézet

Kiemelt kép: PAP