„Az idősödő magyar nemzet, amelynek identitását megváltoztató kulturális változások kísértenek, Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta modell lehet egész Európa számára” – írja a Valeurs Actuelles szerzője.

Orbán Viktor fenntartható társadalma címmel közölt írást a Valeurs Actuelles. A francia jobboldali lapban megjelent írás szerzője Max-Erwann Gastineau esszéíró, publicista. Európa jövője a harmadik országok demográfiai dinamizmusától függ? – teszi fel rögtön a kérdést. Alapvetően ez volt a nagy kérdése a IV. Demográfiai Csúcsnak. Az idősödő magyar nemzet, amelynek identitását megváltoztató kulturális változások kísértenek,

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta modell lehet egész Európa számára.

Új korszak

Ez az akarat egy „új korszak” felépítését célozza, ahol a „közösség és a társadalom erkölcseinek védelme” a kereszténységből eredően érvényesülne a „liberális értékekkel” szemben. Az akarat, amely konkrétabban, jelentős állami kiadásokat (a GDP 5 százalékát), és olykor ellentmondásos jogszabályok (a gender elmélettel szembeni fellépés az iskolákban, az iskolák egyházak általi átvétele, stb.) árán lehetővé teszi a családnak és a születési aránynak kedvező intézményi keret kialakítását – írja a szerző.

Az adatok alátámasztják az intézkedések sikerét: a 2010-es 1,1-es termékenységi ráta 2018-ra 1,55-re nőtt, a házasságkötések száma megduplázódott, csökkent a válások és az abortuszok száma. Egy család-párti hozzáállás, amelyet a migrációs fatalizmus alternatívájaként gondolnak, és amelyet most meg kell tanulni kombinálni az éghajlati kérdéssel? Abban az időben, amikor egyre több pár mond le a szülői létről, környezetvédelmi ürüggyel, a magyar kormány összekapcsolja a környezet iránti érzékenységet és a családi stabilitást, a születési arányt és a világ iránti aggodalmat … ezzel lerakva a konzervatív ökológia alapját? „Bolygónk fenntarthatóságát nem veszélyezteti az anyaság és a felelős oktatás” – mondta Novák Katalin, családügyi miniszter. A pazarlás, a mulandó és hiábavaló életmód azonban fenyegeti; ezért kevésbé az emberiség, mint az azt irányító rossz elvek – véli Max-Erwann Gastineau.

Tanulmányokra hivatkozva elmondta, hogy a gyerekes családok elkötelezettebbek a környezet védelme iránt.

Beszéde bár kevéssé kidolgozott környezetvédelmi kérdésekben, de érdeme, hogy cáfolja a zöld pártokra jellemző érvelést, és rögzíti a fenntartható társadalom feltételeit „összhangban a természettel” és a „közösségi értékekkel” – olvasható a cikkben.

Forrás: Mandiner

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid