Sorra zárják be a mecseteket Franciaországban, miután tavaly ősszel Emmanuel Macron harcot hirdetett az iszlamista szeparatizmus ellen. Gérald Darmanin belügyminiszter a Le Figaro napilapnak adott interjújában elmondta: tavaly november óta 89 mecsetben folytattak vizsgálatot a hatóságok, egyharmadukat már bezárták – olvasható a Magyar Nemzetben.

A közeljövőben hat jut hasonló sorsra, mert ezekben a mecsetekben is fennáll a radikalizálódás veszélye. Az intézkedés a szervezeteket is érinti, ez idáig öt csoportnak kellett beszüntetnie tevékenységét, mert azok a politikai iszlámot népszerűsítik.

A francia belügyminiszter ismertette: októberben további négy szervezet tevékenységét állítják majd le, 205 egyesület bankszámláját pedig már befagyasztották, és két imámot kitiltottak az országból. Strasbourgban leállították a törökországi kötődésű İslam Toplumu Milli Görüş szervezet Eyüp Sultan-mecsetének építését, noha engedélyük volt rá az önkormányzattól.

A francia Alkotmánytanács még augusztus 13-án fogadta el a „szeparatizmus elleni” törvényt. A szabályozás értelmében, Franciaországban ezentúl minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie „a köztársaság értékei és elvei mellett”. A tízezer euró feletti külföldi adományokat be kell jelenteni az adóhivatalnak. A francia állam megszigorítja a vallási alapítványi iskolák ellenőrzését, valamint a poligámia és a kényszerházasság elleni intézkedéseket is. Hároméves kortól minden gyereknek kötelezővé teszi az óvodába járást.

Darmanin elmondta: mielőtt életbe lépett volna a radikalizálódás elleni törvény, a francia rendőrség mintegy 24 ezer, az iszlám valláshoz kapcsolódó helyet vizsgált meg országszerte, közülük körülbelül 650-et ítéltek szélsőségesnek és zárattak be. Franciaországban 2016-os adatok szerint 2500 mecsetet tartottak számon. 

A teljes írást itt olvashatják el.