A balliberális Huffington Post szerint az amerikai konzervatívok tavalyi veresége után Orbán Viktor lett Donald Trump csalódott híveinek új, nagy kedvence. Természetesen a lap értelmezésében ez úgy hangzik: a tengerentúli jobboldal nem győzi magasztalni „az egykori szovjet csatlósállamot”, amely „csúszik vissza az autokráciába”. Heather Conley, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának regionális igazgatója  igen veszélyesnek tartja a Republikánus Párt Orbán Viktor iránti rajongását.

A lap szerint ezt a rajongást tükrözi az is, hogy Tucker Carlson egy héten át a magyar fővárosból sugározta a Fox News esti politikai showműsorát; a Konzervatív Politikai Akció Konferencia tavasszal itt tartja kongresszusát; Mike Pence volt alelnök pedig a múlt hónapban felszólalt a Budapesten megrendezett Demográfiai Csúcson.

A Huffington Post úgy értékelte: a tengerentúli jobboldal nem győzi magasztalni „az egykori szovjet csatlósállamot”, amely „csúszik vissza az autokráciába”. Ruth Ben-Ghiat, a New York Egyetem történész professzora szerint ezekben a napokban a Republikánus Párt, a jobboldali sajtó, illetve politikai szövetségesek számára minden út az orbáni Budapestre vezet.

Heather Conley, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának regionális igazgatója igen veszélyesnek tartja a Republikánus Párt Orbán Viktor iránti rajongását. Mert bár vannak közös halmazok Orbán Viktor és a republikánusok politikai programjában – mindkettő „eszköznek” tekinti a hitet és a hagyományos értékeket, és ezek segítségével mozgósít, illetve „zsebeli be a politikai hasznot” – a nagyon nagy gond ott van, hogy az orbáni rendszer „demokráciaellenes természete” is egyre népszerűbbé válik – vélekedik Conley.

És akkor a szokásos ballib mantra:

Mindeközben az emberi jogok és a demokrácia hívei elmarasztalják a magyar vezetőt – idézi a lap –: a Human Rights Watch szerint például Magyarország már csupán részben szabad ország, az EU pedig bünteti az Orbán-kabinetet, mivel az – véleményük szerint – megszegi a szervezet alapelveit.

Ugyanakkor az Amerikai Konzervatív Szövetség (ACU) volt elnöke némiképp meg van döbbenve a Magyarország körüli felhajtás miatt: úgy véli, Orbán Viktor nem az a politikus, akit utánozni kell az értékei miatt – áll a cikkben.

Forrás: hvg.hu / atv.hu

Fotó: Orbán Viktor Facebook