Matteo Salvini, az olasz kormánypárti Liga vezetője bejelentette, hogy támogatja azt pénteken közzétett, az Európai Bizottságnak címzett levelet, amelyben tizenkét uniós tagállam, közöttük Magyarország belügyminisztere állást foglalt az illegális bevándorlás politikai eszközként való felhasználása ellen.

Matteo Salvini közösségi oldalán úgy reagált, hogy ha tizenkét európai tagállam – melyeket más és más politikai színezetű kormány irányít – minden szükséges eszközzel az illegális bevándorlás leállítását kéri, akkor ennek meg kell történnie. Salvini feltette a kérdést, vajon Olaszország mit válaszol minderre. A lengyel belügyi tárca által nyilvánosságra hozott levelet a bolgár, a ciprusi, a cseh, a dán, az észt, a görög, a litván, a lett, a szlovák, a magyar és az osztrák belügyminiszter jegyezte. A miniszterek a többi között hangsúlyozták: a schengeni övezet integritása és szabályos működése érdekében minden külső határt a legmagasabb biztonsági szinten kell védeni, egyúttal az uniós migrációs és menedékjogi politikát ellenállóvá kell tennie a visszaélésekkel szemben.

Megállapították: egyes uniós tagállamok már határozott eszközöket alkalmaznak nemzeti szinten, de a veszély az EU egészét fenyegeti, ezért közös, uniós szintű megoldás szükséges.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a lengyel alkotmánybíróság döntését kommentálta, mely szerint nem az uniós jog az elsődleges az országban. Hangsúlyozta, hogy az FdI egyetért a lengyel alkotmánybírósággal.

Forrás: MTI

(Címkép: Il Primato Nazionale)