Mostanra csak a 33-as községi út irányába dőlő robusztus harangtornya maradt meg az 1800-as években épült egykori sükői református templomnak, de ehhez a mai napig ragaszkodnak a helyiek.

…A Felsőboldogfalva községhez tartozó, alig több mint száz lakóval rendelkező Sükő felszegi részén még álló robusztus torony a 33-as számú községi út irányába van megdőlve. Kovács Imre, aki harangozónak is be szokott segíteni, elmondta…, hogy valójában egy református templom megmaradt részéről van szó. Annak az épületnek hajó részét már a hetvenes-nyolcvanas években el kellett bontsák, hiszen a föld mozgása miatt annyira megrepedeztek a falai, hogy életveszélyessé vált a használata.

„Annyira nagy volt a baj, hogy a kezeink már befértek a repedésekbe” – fogalmazott. Látván, hogy a torony is eldőlni készül, úgy döntöttek az akkori idősek, hogy néhány méternyi falat lebontanak a felső részről, majd ismét befedik az építményt, hátha így megmarad… a mai napig megkondulnak a benne lévő harangok akkor is, ha veszély van a településen, vagy ha éppen „nagyidő” közeleg és oszlatni szeretnék a felhőket

…Az alacsony lélekszám ellenére mindig is erős közösség volt Sükőben, amit mi sem mutat jobban, minthogy összefogásuknak köszönhetően jelenleg az ötödik református templomban tarthatják az istentiszteletet – jelentette ki…Szász Lóránt Levente lelkész. Mint mondta, korábban már négy templom is épült a faluban, ezek többsége a földmozgások áldozata lett, de volt olyan is, amelyikbe a villám csapott bele. A helyiek adományainak köszönhetően azonban mindig sikerült újat építeni

…Szász Lóránt Levente közölte, mindenképp szerették volna megmenteni a jellegzetes építményt, így a református egyház a magyar kormányhoz fordult segítségért, amit meg is kaptak. Ennek, az egyháznak, illetve a helyiek adományának köszönhetően elkezdődhetett a torony állagmegőrzése, ami egyebek mellett a tetőszerkezet, illetve a feljáratok felújításából és vakolásból áll. Persze a harangok továbbra is ott maradnak. A lelkipásztor arra is kitért, hogy időközben a falu látványosságává nőtte ki magát a ferde torony miatt, így hosszú távon gondolkodva ebbéli szerepét is megerősítenék….

A szekelyhon.ro helyszíni tudósítása itt olvasható.

(Címkép: szekelyhon.ro/Beliczay László)