Külső szövetségesekre van szükség a migrációs hullámok megállításához, s ebből a szempontból Egyiptom rendkívül fontos partner, így az Európai Uniónak is ennek megfelelően kellene hozzáállnia – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután visegrádi (V4) és egyiptomi kollégáival tárgyalt hétfőn Budapesten.

A közlemény szerint a visegrádi országok Egyiptommal kiegészült ülését követően Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a világ komoly biztonsági kihívásokkal néz szembe a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca miatt. Ugyanakkor szerinte ez a helyzet nem új Európa számára, hiszen a kontinens 2015 óta folyamatosan migrációs nyomás alatt áll. “Mi, visegrádi országok, jogosan lehetünk büszkék magunkra, hiszen a kötelező letelepítési kvóták bevezetését négyen összefogva akadályoztuk meg Európában” – mondta, hozzátéve, hogy ha ez nem sikerült volna, akkor ma “illegális migránsok ezrei vagy tízezrei élnének országainkban”. Rámutatott, hogy most is szoros összefogásra van szükség, ugyanis a nemzetközi politikában “hibát hibára halmoznak”, és a felelőtlen nyilatkozatok újabb, az eddigieknél is nagyobb bevándorlási hullámokkal fenyegetnek.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Afganisztánban négymillió belső menekült él, ők már elindultak az otthonaikból, s céljuk az ország elhagyása. “Már lehet hallani az utalgatásokat, felvetéseket arra vonatkozóan, hogy ezeket a migránsokat majd újra el kell osztani”. Leszögezte: a kormány már evakuálta mindazokat, akik korábban segítettek Magyarországnak, és senki mást nem fog befogadni a dél-ázsiai országból. Arról is beszámolt, hogy a déli irány mellett immár kelet felől is megjelent a migrációs nyomás Európában, amivel Lengyelország most kénytelen szembesülni. Hangsúlyozta, hogy külső szövetségesekre van szükség a bevándorlási hullámok megállításában, és Egyiptom ebben az EU fontos partnere. Aláhúzta: Kairó bebizonyította, hogy a tengeri útvonalon is meg lehet állítani a migrációt, miután lezárta a tengeri határokat és felszámolta az embercsempész-hálózatokat. “Célravezetőnek tartanánk, ha az EU ennek megfelelően állna hozzá Egyiptomhoz. Jó lenne, ha az elkövetkezendő időszakban az Egyiptomot elítélő nyilatkozatok hangerejét sikerülni kicsit lejjebb csavarni, és az is, ha az átutalni szándékozott európai fejlesztési pénzügyi források valóban megérkeznének”. Számítunk Egyiptomra a jövőben is – összegzett. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a V4-ek megvizsgálják, igaz-e, hogy Egyiptom különböző EU-s szankciók miatt nem tud hozzájutni olyan technológiákhoz, amelyek még eredményesebbé tennék a határvédelmét.

A közlemény szerint Számeh Sukri egyiptomi, Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel, illetve Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel és Martin Klus szlovák külügyi államtitkárral folytatott találkozó egyúttal előkészítése volt a keddi V4 + Egyiptom csúcstalálkozónak.

Mariusz Blaszczak hangsúlyozta, hogy meg kell védeni Lengyelország és egyben az Európai Unió határait, és e célból Varsó már számos intézkedést hozott. Mint mondta, az illegális bevándorlás és a terrorizmus súlyos veszélyt jelent, a felelős kormányzatoknak pedig mindent el kell követniük az állampolgárok védelme érdekében.

Számeh Sukri is az illegális migráció elleni fellépés fontosságát emelte ki. Rámutatott, hogy országa 5,5-6 millió bevándorlónak ad otthont, ami több mint más országok teljes népessége, ezért segítségre van szükségük a nemzetközi partnerek részéről. Hozzátette, nagy erőkkel harcolnak a szélsőséges ideológiák ellen, amelyek terjedése fenyegetést jelent a térségre és Európára egyaránt.

Jakub Kulhánek az intenzív kulturális, gazdasági és biztonsági együttműködést méltatta az EU és Egyiptom között. Kiemelte, Egyiptom közeli szövetséges, s kulcsfontosságú szerepet játszik a közel-keleti stabilitás szempontjából.

Martin Klus hangsúlyozta: a V4 mindig is az együttműködés és a szolidaritás platformja volt, és ennek megfelelően a partnerek segítséget nyújtanak Lengyelországnak a migráció kezelésében, és például Egyiptomnak is.

A megbeszélés után sajtótájékoztatón ismertették a politikusok az országaik előtt álló kihívásokat és azt, hogyan segít Egyiptom az illegális migráció megfékezésében. A tájékoztató teljes anyaga alább tekinthető meg.

Forrás: MTI

Nyitó képünkön: Martin Klus szlovák külügyi államtitkár, Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Számeh Sukri egyiptomi és Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter (b-j) a V4+Egyiptom találkozón tartott sajtótájékoztatón a Puskás Arénában 2021. október 11-én. MTI/Soós Lajos