Október 23-ig több mint húsz települést jár be az a ka­mion, amelynek rakterében tekinthető meg a Civil Összefogás Fórum Vérbe fojtott szabadság című, az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás.

Fehérvár is az úti célok között szerepelt, a kamion kedden állt a pláza előtt, sokan felszálltak rá. A vándorkiállítással a CÖF célja, hogy együtt emlékezzünk a közelmúlt sötét és véres időszakára. Az érdeklődők egy korabeli dokumentumok, felvételek alapján összeállított anyagot tekinthettek meg, többek között meghallgathatták az egyik megvert és letartóztatott fiatalember történetét, belepillanthattak Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimijébe, az Elk*rtuk című filmbe is.

A kiállítást megtekintette Vargha Tamás országgyűlési képviselő és később Cser-Palkovics András polgármester is.

– Sokan átéltük és sokan emlékezünk a 2006-os eseményekre. Azt gondolom, a mi feladatunk, hogy meséljünk a szörnyűségekről azoknak, akik akkoriban még gyerekek voltak. És emlékeznünk kell arra az egyetértésre is, ami Gyurcsány eltávolításával kapcsolatban akkor kialakult. Erre az összefogásra van szükségünk most is, hogy ilyen még egyszer ne történhessen meg – mondta Vargha.

 

 

 

 

Forrás: FEOL.hu

(Címkép és fotók: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap)