Számos ma is aktív közéleti személy tűnik fel a 2006-os őszödi beszédet követő zavargásokat és forradalmi hangulatot feldolgozó, ElkXrtuk című filmben, amelynek ma este lesz a díszbemutatója.

Karácsony Gergely és Gál J. Zoltán is szerepet kap az Elkrtuk című filmben, amelynek ma este tartják a díszbemutatóját – derül ki a készítők lapunknak küldött közleményéből. A Megafilm oldalán összegyűjtött képes anyagból kiderül: a 2006-os vezetés akkori tagjai közül ma is sokan aktív befolyással bírnak a politikai életben. A történetben szerepet kap Budapest jelenlegi főpolgármestere, Karácsony Gergely is, aki akkoriban az SZDSZ közelében tevékenykedett.

Mellette feltűnik az akkori polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli „titokminiszter” Szilvásy György, az exminiszterelnök közvetlen kommunikációs tanácsadója, a jelenleg is a fővárosi polgármesternek dolgozó Gál J. Zoltán vagy az Apró család feje, Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska. A tájékoztatóban azt írják: sokan úgy tippelték, hogy Bede-Fazekas Szabolcs alakítja az exminiszterelnököt a valós események inspirálta nagyjátékfilmben, ám az összeállításból kiderül, a színművész a titokminiszter szerepében lesz látható. Apró Piroskát Pápai Erika kelti életre, aki a Gyurcsány feleségét alakító Gubás Gabi édesanyjának a szerepében remekel.

A film egyik producere egy hónapja azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak: „Harcban állunk egyébként egyes mozikkal, mert azt mondják, hogy kampányfilm.” Kérdésünkre, hogy a bemutató közeledtével a mozik döntéshozói változtattak-e véleményükön a vetítésekről, Kálomista Gábor lapunknak tegnap úgy fogalmazott: „Most már kezd konszolidálódni a helyzet, vannak olyan mozik, amelyek nagyon jó időbeosztásban kezdik játszani a filmet, a végső számokat azonban még várjuk.”

A készítő szerint példátlan volt, hogy három héttel hamarabb elkezdte a jegyértékesítést a Corvin Mozi, és gyakorlatilag az összes kiírt előadásra elfogyott a jegy elővételben.

„Gondolom, hogy a többi mozi rájött arra, hogy ez mégis egy film, amivel a moziknak érdemes foglalkozniuk, mert nagy érdeklődésre tarthat számot” – tette hozzá Kálomista Gábor.

Az alkotás artmozi besorolásáról a producer elmondta, hogy a magyar filmek általában ezt a besorolást kapják, az ElkXrtuk ráadásul sok mindenen ment keresztül, és sokkal könnyebben mehetett volna a folyamat, ha nincs ez az ellenállás a filmmel szemben. Arra a kérdésre, hogy politikusok is kaptak-e meghívót a ma esti díszbemutatóra, Kálomista Gábor elmondta, hogy nem politikai alapon hívták meg a résztvevőket, mert ez egy szakmai esemény lesz. „Mivel egy bemutató mindig a film ünnepe, mi ünnepre készülünk, nem pedig politikai demonstrációra” – tette hozzá a filmkészítő.

November 9-én az alkotást az Európai Unió fővárosában is levetítik, és a visszajelzések alapján a producer azt tapasztalta, hogy Brüsszelben is van érdeklődés a film iránt.

Forrás: Magyar Hírlap