Az észak-olaszországi Como városának büntetőtörvényszéke csütörtökön életfogytiglani börtönre ítélte azt az 56 éves tunéziai illegális bevándorlót, aki 2020. szeptember 15-én egy konyhakéssel halálra szúrt egy katolikus papot.

A bíróság elutasította a védelem érvelését, miszerint az elkövető beszámíthatatlan lenne és megállapította, hogy előre kitervelte a gyilkosságot.

A menekültek iránti gondoskodásáról ismert 51 éves Roberto Malgesini atya nyílt utcán történt meggyilkolása hatalmas közfelháborodást váltott ki. A pap éppen ennivalót osztott az észak-olaszországi Comóban a hajléktalanok számára kialakított egyházi szálláson, amikor a fedél nélküli támadója nekiesett egy konyhakéssel.

A Rahdi Mahmudi néven azonosított támadó évek óta illegálisan tartózkodott Olaszországban, ahová 1993-ban érkezett Tunéziából. A férfi pontos indítékát homály fedi, sajtóértesülések szerint mentális problémákkal küszködött és attól tartott, hogy a pap el akarja árulni a hatóságoknak hollétét.

A La Stampa olasz napilap tavalyi értesülései szerint Mahmudi ellen már kétszer is kitoloncolási parancsot adtak ki a hatóságok. Az első alkalommal 2018-ban sikerült elbújnia, másodszor, 2020-ban pedig azért nem hajtották végre a kitoloncolást, mert a koronavírus-járvány miatt szünetelt a légiforgalom Olaszország és Tunézia között. Legutóbb a férfi egy comói hajléktalanszálláson lakott.

Forrás: MTI/MH
Kép: Pixabay