Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét újra megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnökének a szervezet Brüsszelben zajló közgyűlésén – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Az 1961-ben létrehozott jobboldali pártszövetség közösségi oldalán közzétett információk szerint a CDI elnöke továbbra is a kolumbiai Andrés Pastrana, a főtitkár pedig a spanyol Antonio López-Istúriz White.

Az európai miniszterelnökök közül – Orbán Viktoron kívül – Szlovénia kormányfője, Janez Jansa, valamint a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic tölt be alelnöki pozíciót a konzervatív pártszövetségben.

Orbán CDI alelnök

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke (k), Andrés Pastrana, a CDI elnöke (b) és Antonio López-Istúriz White főtitkár (j) a CDI kétnapos brüsszeli ülésének második napján, 2021. október 29-én.

Fotó: MTI / MS / Benko Vivien Cher

A CDI közgyűlése pénteki ülésén elfogadta azt a határozati javaslatot, amelyet a Fidesz a szlovén SDS párttal közösen, a szeptemberi Budapesti Demográfiai Csúcs zárónyilatkozatára építve nyújtott be Európa népesedési stratégiájáról – közölte Havasi Bertalan.

A határozat rögzíti: az európai lakosság részaránya folyamatosan csökken a világ népességéhez képest. Míg az Európai Unió jelenlegi 27 tagországának összlakossága 1960-ban még az emberiség 12 százalékát tette ki, ma már csak a hat százalékát, és várhatóan 2070-ben majd csak kevesebb, mint négy százalékát fogja.

A Kereszténydemokrata Internacionálé aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az európai kontinens súlyos demográfiai válságnak néz elébe. A szervezet leszögezi, hogy a térségben most ez az egyik legnagyobb megoldandó probléma, és hangsúlyozza, hogy a lakosság gyors öregedése jelentősen megnehezíti az európai társadalmak fenntartható fejlesztését, gazdasági növekedését, mert mindehhez képzett munkaerőre van szükség.

Mindemellett hangsúlyozza, hogy a hagyományos családfelfogás alapján számos megoldás létezik a népességfogyás megállítására: a családtámogatási rendszerek, a tervezett gyerekek megszületésének elősegítése, az országok belső tartalékainak és már létező közösségeinek megerősítése.

A Kereszténydemokrata Internacionálé kifejezte abbéli mély meggyőződését, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, és ott is kell maradnia. Felhívja egyúttal a figyelmet arra, hogy a migrációt nem szabad a demográfiai kihívások megoldása fő eszközének tekinteni.

Végül a szervezet felszólította az Európai Uniót, hogy minden szakpolitikájában a népesedési szempontokat helyezze előtérbe, és hogy alkosson olyan mechanizmusokat, amelyekkel ellensúlyozni tudja a migráció káros demográfiai hatásait.

Forrás: MTI

Kiemeltkép: MTI / MS / Benko Vivien Cher