Hihetetlen! A hír hallatán Atlasz is eldobná válláról a Földet! Vevőt keres a városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a főváros vezetése – tudta meg az Index. Karácsony Gergely főpolgármester számos ötlettel előállt már a városháza hasznosítására, Budapest Város Önkormányzata legértékesebb ingatlanának eladása azonban eddig elképzelhetetlennek tűnt.

A városháza épületének eladására készül a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat – tudta meg az Index. Információik szerint

A BUDAPESTET VEZETŐ KOALÍCIÓHOZ KÖZEL ÁLLÓ ÜZLETI KÖRÖK MÁR MEG IS TETTÉK AZ ELSŐ LÉPÉSEKET A FŐVÁROS MINDEN BIZONNYAL LEGÉRTÉKESEBB INGATLANA ELADÁSA ÉRDEKÉBEN.

Karácsony Gergelyék terve azért is meglepő, mert a leköszönő fideszes városvezetés pénzügyi főpolgármester-helyettese, Bagdy Gábor korábban azt nyilatkozta, hogy az új városvezetés mintegy 180 milliárd forintnyi forráshoz férhetett hozzá Budapest irányításának átvételekor.

A lap azt írja, a szóban forgó, a belváros szívében hatalmas telken fekvő grandiózus épületkomplexum építését még a 18. században kezdték meg az olasz származású osztrák építész, Anton Erhard Martinelli tervei alapján. Az épület kezdetben hadikórházként funkcionált, és később kaszárnya is volt benne, majd 1894-ben kezdték el városházaként használni.

A városháza patinás épülete műemléki védelem alatt áll, és egy turisták által frekventált világörökségi védőövezetben fekszik, ráadásul egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül a telken.

A jelenleg a Városháza utca, a Gerglóczy utca, a Károly körút és a Bárczy István utca által határolt, a 24357-es helyrajzi számon fekvő,

MINTEGY NEGYVENEZER NÉGYZETMÉTERES TELEK BUDAPEST EGYIK LEGÉRTÉKESEBB INGATLANA, AMELYNEK HASZNOSÍTÁSA TEKINTÉLYES JÖVEDELMET HOZHATNA AZ AZT MEGVÁSÁROLÓ BEFEKTETŐ SZÁMÁRA, AMENNYIBEN SIKERÜLNE MEGSZEREZNIE A SZÜKSÉGES ENGEDÉLYEKET EGY PROFIT ALAPÚ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ.

A telek alapterületének mintegy negyven százalékát elfoglaló barokk stílusú épületegyüttes három szintes, így nagyságrendileg ötvenezer hasznosítható négyzetméterről van szó a főváros V. kerületének központi részén, ahol már most is számos luxusszálloda és felkapott irodaház található, így nem nehéz elképzelni, hogy lenne befektető, aki lát fantáziát akár még egy ilyen hatalmas beruházásban is.

AZ ELADÁSRA SZÁNT INGATLAN KÖZPONTI HELYZETE, MÉRETE MÁR ÖNMAGÁBAN TÖBB TÍZMILLIÁRD FORINTOS NAGYSÁGRENDŰ TRANZAKCIÓT VETÍT ELŐRE.

A főpolgármesternek korábban számos felvetése is volt már a városháza telkének és a rajta álló épületnek a hasznosítására, de ezek között az ingatlan magánkézbe adása hivatalosan eddig nem szerepelt.

Karácsony Gergely még megválasztása előtt azt mondta:

„Kinyitom a Városházát. Borzasztó üzenete van annak, hogy Budapest legértékesebb telke jelenleg egy parkoló. Olyan Budapestet szeretnék vezetni, amely szimbolikusan és a valóságban is nyitott. A nyugat-európai példákat követve nyitott városházát üzemeltetnék, amelynek a kertje nem parkoló, hanem közpark, ahol a civil szervezeteknek is van irodájuk, ahogyan kávézóknak és egyéb közösségi tereknek jut hely. Amúgy a ljubljanai polgármester kifejezetten kérte tőlem, hogy mondjam el Tarlós Istvánnak, hogy ott (náluk-szerk) a Városháza aljában egy melegbár működik.” – ezekből az elképzelésekből azonban szinte semmi nem valósult meg.

Forrás: Origo.hu

Kiemelt kép: MTI