A legfontosabb védelmi intézkedés az oltás – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Volt egy sikeres oltási hadjárat tavasszal, amivel a brit mutánst megfékeztük. A delta variáns most viszont végigszáguld a világon, így  Magyarországon is, ami sokkal súlyosabb, mint a brit. Ha mindenki be lenne oltva, nem okozna nagy bajt.

Az oltatlanok életveszélyben vannak  – emelte ki a miniszterelnök.

Kórházba kerülhet, lélegeztetőgépre kerülhet, de nagyobb baj is történhet vele, ezért mindenkit arra kér Orbán Viktor, oltassák be magukat. A védelmi intézkedések, mint a maszkhasználat, lassítja a terjedést, de nem véd meg. Csak az oltás véd meg. 

15 millió vakcina mennyiség lesz év végéig az országban. Nem egyformán terjed az ország minden pontján a vírus, ezért kellett bevonni a munkaadókat a védekezésbe. Az általános kötelező oltás bevezetése viszont túl van a magyarok tűréshatárán a kormányfő szerint. Kell a munkahelyi közösségek érvelése az oltás felvételéhez. Amíg mindenki nincs beoltva, ez a vírus fertőzni fog – szögezte le a kormányfő.

Tíz éve még az átlagbér volt annyi, mint amennyi most a minimálbér lesz.

Ha a bérnövekedés üteme nem áll összhangban a vállatok fizetőképességével, akkor tönkre mennek a cégek. A kormány azt ajánlotta a munkaadóknak, hogy ha elfogadják a munkások 20 százalékos minimálbéremelésre vonatkozó igényét, akkor a munkások után fizetendő tb-járulékot csökkentik. Így zajlott a tárgyalás, végül egy jelentős adócsökkentésben állapodtak meg, így alakult ki a 200 ezer forintos minimálbér, a garantál bérminimum pedig 260 ezer forint lesz szintén januártól. 10 éve, a Gyurcsány-Bajnai időszakban még az átlagbér volt annyi, mint amennyi most a minimálbér lesz.

Európában rezsiválság van

Nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van Európában, megemelkedett a gáz és az áram ára kétszeresére, háromszorosára – hangsúlyozta a kormányfő. Magyarországon azért nem emelkedtek az árak, mert sikerült szakítani azzal a gyakorlattal, hogy a multik igényeit elégítsék ki.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a baloldal álláspontja, ha a piacon nőnek az árak, akkor emberek is fizessenek többet – hozzátette: A nemzeti kormány – attól nemzeti, hogy megvédi az embereket – rögzítette az árakat a háztartások számára, a családok, nyugdíjasok védelme érdekében. Amíg az Orbán-kormány van a kormányrúd mögött, ez így lesz. A baloldal már most kijelentette, hogy ők emelnének.

Bolond dolog, amit Brüsszel csinál – mondta. Miközben emelkednek az árak, egy olyan klímavédelmi programmal állnak elő, ami tovább növeli az árakat. Ezt be is vallják. Ahhoz, hogy a klíma meg legyen védve, az emberek használjanak kevesebb energiát, kevesebbet autózzanak, kevesebbet fűtsenek, ezt mondják a brüsszeli bürokraták. Ez már nem ésszerű takarékoskodás, ez már beavatkozás az emberek mindennapi életébe szükségtelenül, pedig a klímaromboló cégeket kellene megadóztatni.

Magyarországon ezt nem tudnák áthárítani a fogyasztókra, a családokra, mert rögzített rezsiárak vannak.

Októberig 92 ezer illegális belépést akadályozták meg

Maratoni csatában vagyunk, ami a migrációt illeti, 2015-ben kezdődött, amikor Magyarország volt az egyetlen, amelyik kimondta, hogy megépítjük a határkerítést, ami meg is épült. Ma ott tartunk, hogy többek között Görögország, Bulgária Szlovénia, Litvánia is kerítést épített. Októberig 92 ezer illegális belépést akadályoztunk meg, három-négyszereződött a kísérletek száma. Nem csak a magyar határt védjük, hanem Európa külső határát is. Méltányos igény, hogy legalább egy részét fizesse ki az EU a határkerítésnek. Orbán Viktor szerint jó esély van rá, hogy fizetni fognak.

Brüsszel szerint a migráció jó dolog, szükség van rá – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Bennünket hibásnak látnak. Erre a magyar kormány azt mondja, hogy akkor Németország és Svédország fogadja be a migránsokat, de ránk ne kényszerítsenek semmit. A járványok, migrációk korát éljük, ez évekig velünk lesz.

Forrás: Magyar Hírlap