Az 1984 című, a „woke”-hoz írt használati utasításában fejtette ki George Orwell, mennyire fontos a szókészlet feletti irányítás. Aki rendelkezik a nyelv feletti irányítással, az a múltat, a jelent és a jövőt is irányítja. Ennek apropóján, a cél érdekében a Babylon Bee szatirikus portál munkatársai összegyűjtötték azokat a kifejezéseket, melyekre akkor lesz szükség, ha valaki a „woke” barátaival bandázva okos dolgokat akar mondani.

„Hát nem látják, hogy az újbeszél egyetlen célja a gondolkodás korlátozása? A végén szó szerint lehetetlenné válik a gondolatbűnözés, mert nem lesznek szavak annak kifejezésére” – írta Orwell.

Köszönet a nagyszerű ötletért, Orwell úr!

A cél érdekében a Babylon Bee szatirikus portál munkatársai összegyűjtötték azokat a kifejezéseket, melyekre akkor lesz szükség, ha valaki a „woke” barátaival bandázva okos dolgokat akar mondani. Ezek megtalálhatóak a most megjelent A Babylon Bee wokeness-útmutatója című új könyvben.

woke kultúra

The Babylon Bee Guide to Wokeness (A Babylon Bee wokeness-útmutatója című új könyv borítója)

Ezekből válogattunk:

Abolicionizmus: Nemes lelkű mozgalom, melynek az a célja, hogy a városi lakosságot megfossza a rendőri védelemtől, és helyettük fegyvertelen antirasszista értelmező táncosokra bízza a közrend fenntartását.

Antifasizmus: Az a cselekvéssor, melynek során valakit kerékpárlakattal eszméletlenre vernek, hogy legyőzzék a fasizmust.

Antirasszizmus: Az az eljárás, melynek során mindenkit bőrének színe szerint ítélünk meg a célból, hogy legyőzzük a rasszizmust.

Áldozat: Ön. Én. Mindenki. Kivéve a fehéreket.

Deszegregálás: Aljas cselekmény, melynek végrehajtója fekete bőrű embereket testi fehérséggel és fehér gondolkodással gyaláz meg.

Eltörlés: Szent rituálé, melynek során semmibe veszik azokat, akik tagadják az igaz utat követő mozgalom doktrínáit. Vegyük semmibe a hitetleneket!

Fehér felsőbbrendűség: A szó szoros értelmében minden. Tessék csak körülnézni – amit lát körös-körül, az mind fehér felsőbbrendűség. A ceruza. A billentyűzet. A kávéscsésze. A csokis sütemény. Csupa fehér felsőbbrendűség.

Felszabadulás: A woke-ság végső célja. Kizárólag a nyugati kapitalizmus kommunista megdöntése útján érhető el. Ez az! Zsír buli ez a felszabadulás!

Gyűlöletbeszéd: Minden olyan beszéd, amellyel az ember, akárcsak a legcsekélyebb mértékben is, nem ért egyet. Minden olyan beszéd gyűlöletbeszéd, amelyet gyűlölünk.

Heteronormativitás: Elnyomó környezet, amelyet az hoz létre, hogy a többség nem meleg.

Homofób: Mindenki, aki – akárcsak a legcsekélyebb mértékben is – mást gondol, mint az LMBTQ-közösség. Elpusztítandó.

Igazság: Ősi mítosz, még a történelem előtti 2019-es évből. A korabeli ember azt képzelte, hogy vannak úgynevezett „tények”, melyeknek létét mindenki elfogadja. Ezen már régen túl vagyunk.

A teljes felsorolást a latoszogblog.hu-n olvasható.

Az írás eredetileg a The New York Post oldalán jelent meg.

Fotó: Részlet A Babylon Bee wokeness-útmutatója című új könyv borítójából