Idén húsz éve jelent meg a Harry Potter könyvekből készült filmsorozat első része. Ennek alkalmából december 9-e és 12-e között az olasz mozik ismét műsorra tűzik az első részt, a Harry Potter és a bölcsek kövét, a helyi LMBTQ-közösség bánatára – írja a vasarnap.hu.

A filmsorozat rajongói országszerte nagy lelkesedéssel fogadták a bejelentést, az LMBTQ-közösség azonban bojkottálni próbálja a filmet. Ugyan J. K. Rowling nem mondható éppen konzervatív írónak, az utóbbi időben több kijelentését is rossz néven vette az LMBTQ-közösség. 2020-ban azért érte támadás az írónőt, mert Twitter-bejegyzésében azt állította, attól még nem lesz valaki nő, hogy annak gondolja magát.

Majd később 150 író, tudós és aktivista, köztük a Harry Potter megálmodója, petíciót indított, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága mellett tettek hitet, és elítélték a viták korlátozását. Mint fogalmaztak, nem tartják helyesnek a nyílt viták elfojtását. A levélben szót emeltek a nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatja és a »vakító erkölcsi bizonyosság« ellen…

Most, egy évvel a történtek után az olaszországi LMBTQ-közösség még mindig bosszúra szomjazik. Célpontjuk pedig a decemberi Harry Potter film vetítése. A közösségi oldalakon bojkottra invitálják a rajongókat, és kérik, senki ne vegyen részt a vetítésen.

A rengeteg tweet közül egyet idéz az olasz Provita e Famiglia nevű oldal. A bejegyzésben a következő szöveg olvasható: „J. K. Rowling transzfób és ezt nem is titkolja. Meg akarjátok nézni a Harry Pottert a moziban? Menjetek csak el, de ne gyertek azzal, hogy »szét kell választani a filmet az alkotójától«, meg ehhez hasonló kifogásokkal. Legyetek tisztességesek, és mondjátok ki, hogy önző módon meg akartok nézni egy filmet, amit szerettek.”

2022plusz: Az olasz LMBTQ és ki tudja még, hány betűs társaságot bizonyára nem érdekli portálunk véleménye – mint ahogy az övék se minket -, de le kell szögeznünk: Rowlingnak igaza van. Nem lesz nő az a férfi, aki annak mondja magát. Tegyük hozzá, nem is tud szülni, akkor sem, ha az Európai Parlament bomlott agyú idiótái úgy döntöttek, hogy mégis. Csak az szülhet, akinek méhe van, akinek pedig van, az nő. Ez nem vita kérdése, hanem biológiai tény. Az is, hogy csak a nők menstruálnak, akkor is, ha lila hó esik.

És igen, kedves szerencsétlen olasz tweetelő, a normális emberek egy jó filmet akarnak nézni, nem pedig szakállas, rózsaszín tüllszoknyában parádézó szerencsétleneket. Ez nem önzés, úgy hívják: normalitás.

Az eredeti írás itt olvasható.

(Címkép: hollywoodreporter.com)