A Chevron olajipari vállalatra 2011-ben bírságot szabtak ki, az összeg kifizetése helyett azonban visszavágtak: a környezetvédő ügyvédet küldték börtönbe.

A Chevron 2001-ben megvásárolt egy olajipari vállalatot Ecuadorban, amely korábban a Texaco tulajdonát képezte. A Chevron elismerte, hogy jogelődje, a Texaco 1964 és 1993 között több mint

18,5 milliárd gallon mérgező vizet engedett az esőerdőbe,

ezzel kétmillió hektárnyi területet szennyezett be az ecuadori Amazonasban.

Sem a Chevron, sem a Texaco nem végzett tisztítást az érintett területeken, a mérgező tócsák még ma is az amazóniai közösségek vízlelő helyét szennyezik.

A rák, a tüdőbetegségek és a krónikus bőrelváltozások egyre gyakoribbak az őslakosok körében

– olvasható az European Greens oldalán.

1993-ban 30 000 helyi lakos csatlakozott az „El Frente de Defensa de la Amazonia” (Amazonas Védelmi Front) nevű szervezethez és azóta is követelik a Chevron és a Texaco cégektől a környezeti károk helyrehozatalát és az amazóniai közösségek kártérítését.

A Chevron-Texaco hosszú évekig harcolt azért, hogy a pert – kedvezőbb ítélet reményében – helyezzék át egy ecuadori bíróságra. 2002-ben az amerikai bíróság jóváhagyta az áthelyezést, a Chevron-Texaco pedig vállalta, hogy tiszteletben tartja az ecuadori bíróságok döntését az ügyben.

Fordult a kocka: az olajcéget perlő ügyvéd került börtönbe

Steven Donziger jogi és környezetvédelmi ügyvéd 1993-ban mérte fel a károk mértékét, a mérgező vizek és a tetőtől talpig olajos állatok láttán „apokaliptikus rémálomként” értékelte a helyzetet. 2011-ben sikerült pert nyernie az óriásvállalat ellen – 9,5 milliárd dolláros büntetést szabtak ki a Chevronra. A 444.hu szerint az olajvállalat azóta sem fizette ki a büntetést, ehelyett ellentámadásba lendült, amelynek következménye az lett, hogy végül az ügyvédet csukták börtönbe.

Az őslakosok kártérítéséért küzdő ügyvéd az ítélet előtt két évet töltött házi őrizetben, a Twitter követőit ezalatt többször is emlékeztette a Chevron olajvállalat által okozott károk súlyosságára.

A Chevron kampányolt az ecuadori ítélet végrehajtása ellen. Az Amazon Watch jelentése szerint a cég évi 400 millió dollárt költ jogi költségekre, miközben a saját környezeti szennyezését csupán 40 millió dollárra becsli.

Az European Greens állítása szerint

„A Chevron-Texaco beperelte az ecuadori kormányt azért, hogy az ecuadori bíróság ítéletének ne kelljen eleget tennie – annak ellenére, hogy az Amazonas Védelmi Front perelte be a céget.”

Forrás: mandiner.hu