Bárki nyomon követhette a híradásokban a belorusz-lengyel határ ostromát, a lengyel határőröket füstgránátokkal, kövekkel dobáló migránshadak erőszakos behatolási kísérleteit. Természetesen  a migránssimogató Indexnek most is annyi érte el az ingerküszöbét, hogy itt bizony megint a hazájuk területét védő határőrökkel van a baj, ehhez méltó címet is adtak cikküknek: “Több mint száz menekült sérült meg a lengyel határ ostromában”.

Bár a fehéroroszok véleményét most minden tisztes uniópárti polgárnak illik minimum fenntartással kezelnie, a balos propagandalapnak bőven megfelel a Grodnói Területi Nyomozó Bizottság osztályvezetőjének nyilatkozata, ha azzal a náluknál is jobban gyűlölt Orbán-barát lengyel rezsimről írhat valami dehonesztálót:

A nyomozók négy napja dolgoznak azon, hogy dokumentálják a lengyel fél embertelen magatartásának következményeit, amely az Európai Unióban menedékjogot kérő menekültekkel szemben vízágyúkat, hanggránátokat és könnygázt vetett be. A mai napig 109 sérültről tudunk, közülük 22 nő, 15 kiskorú és 10 gyerek

– mondta Igor Csernyák, a Grodnói Területi Nyomozó Bizottság osztályvezetője a Belta belarusz hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az összes sértettet kihallgatták. A sérülések jellegéről elmondta, hogy elsősorban szemégésről, torokfájásról, mellkasi fájdalomról, szédülésről és hányingerről beszélhetünk.

Valószínűleg vegyszeres mérgezésről van szó. Ezt a szakértők is megerősítették

– mondta az osztályvezető.

Szerencsére nemcsak az Indexről próbálunk tájékozódni a világ dolgaiban, különben már mi is csak lábbal tipornánk ezeréves barátainkat…

Címlapkép: LEONID SHCHEGLOV / AFP