Közismert, hogy a főpolgármester szeret panaszkodni, ért is hozzá – legalább ehhez –, így mai friss, ropogós posztjában is arról ír, szerinte a kormány hogyan fosztja ki a fővárost. A tények azonban mást mutatnak.

„Nem a kormány támogatja a fővárost, hanem a főváros a kormányt. Nem elég, hogy a fővárosban befizetett adók 98 százalékát elvonják, még a fővárosi önkormányzatnak a saját bevételeiből is fizetnie kell a kormánynak, így valósult meg az a korábban elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy mára a főváros nettó befizetője lett a költségvetésnek.

Két év alatt szisztematikusan kifosztották Budapestet. Elvonták a gépjárműadót, négyszeresére, 37 milliárd forintra emelték a szolidaritási hozzájárulást, 80 milliárd forint iparűzési adót vontak el a Fővárostól és a kerületektől, értelmetlen víziközműadóval igyekeznek tönkretenni az ivóvízellátást, pazarló állami kukaholdinggal a szemétszállítást, a kedvezményes hitelfelvételek blokkolásával akadályozzák a járműbeszerzést.

Most épp a közösségi közlekedést akarják ellehetetleníteni azzal, hogy a költségvetési törvényben a Budapestnek járó 12 milliárd forintot visszatartják. A kormány bünteti a budapestieket, mert a fővárosiak masszív többsége nem vevő a gyűlöletkampányaikra és tisztán látják, hogy a NER hogyan lopta szét 11 év alatt az országot, hogyan rohasztották le az oktatást és az egészségügyi rendszert.

Az Egészséges Budapest támogatási szerződések ügyében is az utolsó pillanatig packáztak a Fővárossal, csak hogy ne tudjanak a beruházásokkal tervezni a szakrendelők és a partner egészségügyi szolgáltatók. Arroganciában mindig is kiváló volt a Fidesz, kormányzásban pedig csapnivaló.”

Nézzük ezzel szemben a tényeket!

A kormány célja, hogy Budapest élhető, fejlődő, működő nagyvárosként méltó otthona legyen az itt élőknek és méltó fővárosa Magyarországnak. A kormány ezért jelentős támogatást adott Budapest fejlesztésére és működtetésére az egyik leggazdagabb helyhatóságnak számító Fővárosi Önkormányzat részére.

A Budapest működésére adott költségvetési támogatások összegét idén harmadával emelték tavalyhoz képest, a 2020-as 88,3 milliárd forint után 2021-ben 111,4 milliárd forint állami hozzájárulás segítette a fővárosi és a kerületi önkormányzatok feladatainak ellátását.

A jómódúnak minősülő önkormányzatok közül egyedüliként a Fővárosi Önkormányzat kapott kedvezményt a szolidaritási hozzájárulás megfizetése alól, 2017-2020 között közel 50 milliárd forint értékben. A kormány kiemelten járul hozzá Budapest fejlesztéséhez is. Az Egészséges Budapest Program keretében a kormány 2020 és 2024 között 50 milliárd forintot biztosít a Fővárosi Önkormányzat és a 23 budapesti kerület számára a járóbeteg-szakellátás fejlesztése és a várólisták csökkentése érdekében. A Fővárosi Önkormányzat pénzügyi terheinek csökkentését segíti, hogy a kormány magára vállalta a budai fonódó villamos meghosszabbítását, illetve a kelenföldi intermodális csomópont és részben a pesti alsó rakpart fejlesztését.

Több olyan folyamatban lévő projekthez nyújtott támogatást a kormány, ahol a beruházó a Főváros. Teljesen egészében finanszírozza az M3 metróvonal 220 milliárd forintos felújítását. A Lánchíd 6 milliárd, a Blaha Lujza tér pedig 1 milliárd forint kormányzati támogatással újulhat meg.

A 2010 óta megvalósult és még folyamatban lévő budapesti beruházások értéke több mint 2300 milliárd forintra tehető. Magyarországon a helyi közügyek intézése a kormánytól függetlenül működő önkormányzatok feladata, a budapestiek a Fővárosi Önkormányzat jelenlegi vezetését bízták meg a képviseletükkel.

A kormány Budapestre a nemzet fővárosaként tekint, ezért a város az állami támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője, de a Főváros vezetése helyett nem tud a kormány döntéseket hozni, gazdálkodni.

A Fővárosi Önkormányzat anyagi helyzete stabil, 2021. október végén 87,3 milliárd forint készpénzzel és 46,7 milliárd forint állampapírral rendelkezett. Jelentős részben a kormányzati válságkezelésnek köszönhetően

a helyi iparűzési adóból származó bevételek idén várhatóan jelentősen meghaladják a tervezett összeget, 139 helyett 150 milliárd forint körüli összegre számíthat a Főváros.

Budapest jó pénzügyi helyzetét igazolta az is, hogy a Moody’s nemzetközi hitelminősítő 2020 őszén, a koronavírus negatív gazdasági hatásai ellenére javította Budapest adósosztályzati besorolását, jelenleg stabil kilátással értékelve a főváros anyagi helyzetét, cáfolva ezzel a főpolgármester állításait.

Az önkormányzatnak jutott pénze luxusszálloda vásárlására 5 milliárd forintért, illetve jutalmakra és tanácsadói díjakra, brüsszeli képviselet fenntartására milliárdos nagyságrendben.

A fővárosi vezetés késlekedése egyes fővárosi nagyberuházások elindításával is tízmilliárdos többletkiadást okozott. Ezek nem egy csődközeli helyzetben lévő önkormányzatra jellemző kiadások, ezért arra kérjük a Főváros vezetését, hogy Budapest érdekében az ellenzéki politikai akciók mellett a rájuk bízott önkormányzat gazdálkodásával is érdemben foglalkozzanak.

Forrás: Facebook, MTI