Az Európai Bizottság részéről Ylva Johansson belügyekért felelős biztos vesz részt a migrációs helyzet miatti magas szintű találkozón vasárnap Calais-ban – erről az uniós bizottság tájékoztatott pénteken, azt is bejelentve, hogy a francia hatóságok elfogadták a javaslatukat, miszerint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) is legyen ott az egyeztetésen. – olvasható a Magyar Nemzetben.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter kezdeményezésére az EU, Belgium, Hollandia és Németország képviselői rendkívüli ülést tartanak a hétvégén, miután nem csökken a migrációs nyomás a La Manche csatornán, s szerdán huszonhét menedékkérő a tengerbe fulladt. Eredetileg a briteket is a tárgyalóasztalhoz várták, ám Párizs Boris Johnson friss levele után visszavonta a londoni belügyminiszter meghívóját, mondván: az elfogadhatatlan hozzáállásról tanúskodik. A brit miniszterelnök a levélben többek között az illegális bevándorlók visszafogadására szólította fel a franciákat. Emmanuel Macron elnök pénteken „meglepőnek” nevezte Johnson üzenetét. 

Meglep, amikor nem kezelünk komolyan bizonyos helyzeteket. Az ország vezetők nem tweetekben vagy nyilvános levelekben kommunikálnak egymással, mi nem spiclik vagyunk – közölte az elnök.

Az Európai Bizottság pénteken nem véleményezte az újabb brit–francia csörtét. Mint azt közölték, nem ők szervezik a franciaországi találkozót, és bár aktív szerepet kívánnak játszani a helyzet orvoslásában, az egyeztetés mikéntjét nem Brüsszelben határozzák meg. A szóvivői szolgálat részéről azt is elárulták, hogy Franciaország ez idáig nem kért hivatalosan segítséget a bizottságtól a migrációs helyzet miatt, de Brüsszel és Párizs állandó kapcsolatban vannak egymással. Az anyagi támogatás mellett annak a lehetősége is szóba jöhet, hogy a Frontex küldjön segítséget a La Manche csatorna térségébe. Johansson biztos és Darmanin belügyminiszter csütörtök délután telefonon is egyeztettek az együttműködési lehetőségekről.

A hivatalos francia adatok szerint az idei a legtragikusabb év a La Manche csatornán: csak 2021 kezdete óta több mint 31 ezren indultak útnak a veszélyes tengerszakaszon, közülük 7800-an pedig sosem értek partot. 

Forrás: Magyar Nemzet

2022 plusz

Ugye érti a kedves olvasó, a britek közlik, fogadják vissza az illegális bevándorlókat a franciák. Ezen ők kiakadnak, bár az EU-val együtt befogadó pártik, de azért a „szedett-vedett” nép húzzon el tőlük.

Most, hogy 27-en belefulladtak a vízbe és ez valahogy kiderült – mert az eddigi 7800 nem – nagy empátiával kiállnak, tenni kell valamit. Persze az EU biztos közli ez nem az ő ügyük, az egyeztetés mikéntjébe nem szólnak bele, de ha kell pénz azt adnak.

Jól látszik, a befogadó tártkarok csak a politikai színi-tanodában elsajátított szerep részei. Ugyanis az garantálható lesz, a vasárnapi egyezkedésen olyan megállapodás nem születik, hogy a jövőben megakadályozzák a csatornán való átkelést a migránsoknak. Menjenek csak, ne a mi államkasszánkat terheljék, inkább a biztonságos átkelést fogják segíteni. A Brexit miatt így fognak bosszút állni, vagyis a Nagy-gyarmatosító szigetet imígyen fogják gyarmatosítani.