Minden jelentős eseménynek van utóélete. Különösen érvényes ez egy  nagyhatású világeseményre, amelynek felemelő, szép pillanatait szeretnék átélni azok is, akik részesei lehettek, s azok is, akik csak távolról követhették. Ezt a lehetőséget kínálja A találkozás című 350 oldalas, színes fotókkal illusztrált album, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékkönyve.  Továbbá megjelent az Ők Tizenketten – Beszélgetések a NEK hírnökeivel című interjúkötet is. A két kiadvány bemutatóján  részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom–budapesti érsek, és megjelentek a világesemény hírnökei is.

A nagy sajtóérdeklődéssel kísért, vidám hangulatú könyvbemutató főszereplői közül Erdő Péter bíboros először az Ők Tizenketten kötetről szólt, arról, hogy a mai Európában, de Magyarországon is bátorság kell ahhoz, hogy egy szakmájában elismert személy: művész vagy tudós kiálljon, és a hitéről valljon. Ők mégis vállalták, hogy a járvány miatt egy évvel elhalasztott kongresszus hírnökei legyenek. Először a média segítségével, majd amikor már lehetett, személyes találkozásokon szóljanak az emberekhez, mit jelenthet számukra az Eucharisztikus Kongresszus.

A tizenkét hírnök: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő-műfordító, Petrás Mária népdalénekes-képzőművész, Pindroch Csaba színész, Sena Dagadu zenész, Szalóki Ágnes népzenész, Szikora Róbert zenész, valamint Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Forrás: felvidek.ma

Forrás: felvidek.ma

Ők – ahogy Zsuffa Tünde író, a NEK sajtófőnöke hangsúlyozta – vették a fáradságot, több ezer kilométert utaztak az országban, még a határon túl is jártak, és valóban önkéntesként egy fillért el nem fogadva lelkesítették hallgatóságukat. A hírnökökkel a kongresszus előtti napokban Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője beszélgetett, és kérdezte őket életükről, munkájukról, szolgálatukról, családjukról – arról, hogy mi jelent számukra örömet és nehézséget.

Ezeknek az interjúknak az anyagából és a találkozásaikon készült fényképekből szerkesztett könyvet olvasmányként is, karácsonyi ajándékként is jó szívvel ajánlotta Erdő Péter bíboros, hasonlóképpen a NEK emlékkönyvét: A találkozást. Ez utóbbi iránt – mint Fábry Kornél atya, a NEK főtitkára és a könyv egyik szerkesztője elmondta – akkora az érdeklődés, hogy máris több száz előjegyzés futott be a kiadóhoz és a terjesztést vállaló könyvesboltokhoz.

Az emlékkönyvvel kapcsolatban az volt az elképzelés, hogy kövesse az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus hasonló kiadványának szerkezetét. A különbség mégis jelentős a két kordokumentum között. Nemcsak azért, mert az akkori vörös bársonykötéssel szemben most egyszerű, modern a borító, vagy mert 1938-ban fekete-fehér fotók készültek, most színesek, és a mostani emlékkönyv vastagabb.

Érdekesebb, amire Erdő Péter bíboros mutatott rá, hogy az 1938-as képek egy nagyon fegyelmezett, katonás rendezvényt örökítenek meg, míg a mostani felvételeken áthat a személyesség.

A képeken is látszik, hogy Ferenc pápának tetszett a közvetlenség, amit a magyar egyházfő maga is tapasztalt. Bármerre haladt a nyitott autó, a spontán üdvözlő kiáltásokat örömmel fogadta a pápa.

Forrás. felvidek.ma

Forrás. felvidek.ma

A bíboros kiemelte az esztétikum szerepét is, tréfásan utalva a tűző nap ellen védő fehér kalapok sikerére, vagy olyan háttérelemekre, mint a kongresszus bora vagy az „egy falat mennyország” elnevezésű sütemény. Természetesen legfontosabbnak azt tartotta, hogy az 1938-as kongresszushoz képest globálisabb volt, nagyobb teret kapott a világ: külön hangsúlyt adhattak Afrikának és a Közel-Kelet üldözött kereszténységének. Nem kezdeményezés volt a találkozás 83 ország püspökével, hanem a működő kapcsolatok seregszemléje. Erre utal: Kelet és Nyugat kapcsolatára A találkozás cím is.

Böjte Csaba ferences szerzetes és hírnök azt mondta a kongresszusról, hogy ilyen szép arcát Budapest még sosem mutatta, hogy velük tudtak ünnepelni más felekezetek képviselői, és hogy számára a NEK Isten működését mutatta egy megfáradt világban.

A karácsonyra megjelent könyv angol és olasz változata húsvétra várható.

Forrás, teljes cikk és kiemelt kép: felvidek.ma