Újabb elismerést kapott Karikó Katalin, akit ezúttal a Time magazin választott az év hősei közé. A Covid–19 elleni vakcinát kifejlesztő kutatók azért érdemelték ki ezt a címet, mert óriási áttörést értek el az orvostudományban az újfajta mRNS-technológiával.

A Time magazin az év hősei közé választotta Karikó Katalint – közölte az amerikai lap.

A magyar tudós mellett a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó többi szakember – Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissman – is elismerésben részesült. A Time magazin szerint egyedülálló felfedezésük túlmutat majd a világjárványon, és nagy hatással lesz egészségünkre és jólétünkre.

Kizzmekia Corbett és Barney Graham amerikai virológus-immunológusok, Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai orvos-tudós egyedülálló fontosságú áttörést értek el, amely lehetővé tette a Covid-19 elleni vakcinák elkészítését. Bemutattak egy innovatív és nagyon hatékony, mRNS-alapú vakcinát, amely hatással lehet egészségünkre, jólétünkre jóval a világjárvány után is. Az általuk fejlesztett oltóanyagok új ösvényt jelentenek a járványból kivezető úton, és egy új megközelítést is a jövőbeni járványok legyőzéséhez. Az oltóanyaggyártók már tesztelik az mRNS-alapú vakcinákat az influenza ellen, amelyek jóval hatékonyabbak és biztonságosabbak lehetnek és könnyebb lesz előállítani őket – olvasható a magazin honlapján.

Karikó Katalin a magazinnak adott interjúban elmondta, hogy már 16 éves kora óta tudós szeretett volna lenni, és azt is, hogy már legalább harminc éve dolgozik az mRNS-kutatásokban. Állítása szerint elsődleges célja nem egy új vakcina kifejlesztése volt, hanem egy újfajta terápiát akart létrehozni. A magyar szakember ezenkívül arról is beszélt, hogy nagyon elérzékenyült egy idősek otthonából kapott levélen, melyben azt írták neki, hogy miután megkapták a vakcinákat, senki sem halt meg a kétszáz fős otthonban.

Forrás: hirado.hu Kiemelt kép: MTI