Külhoni magyar pártvezetőkkel tartott egyeztetést hétfőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Szekszárdon.

A találkozón részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Szilágyi Péter miniszteri biztos és Grezsa István miniszteri biztos is.

A külhoni magyar szervezetek képviseletében jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke.

A résztvevők áttekintették az elmúlt év legfontosabb nemzetpolitikai eredményeit, valamint egyeztettek az egyes régiók helyzetéről.

Sikeresnek ítélték 2021, a nemzeti újrakezdés éve programjait és egyetértettek abban, hogy a nemzetpolitika középpontjában továbbra is az identitáserősítés, a családok támogatása és a külhoni magyar közösségek gazdasági erősítése kell, hogy álljon.

A külhoni magyar pártok képviselői kiemelték: továbbra is határozottan kiállnak a magyar kormány mellett. Hangsúlyozták: arra kérik a határon túli magyarokat, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak és vegyenek részt a 2022-es magyarországi országgyűlési választásokon, amelynek tétje, hogy tovább erősíthető-e a magyar nemzeti egység és folytatódhat-e a több mint egy évtizede zajló nemzetépítő munka.

(ME Nemzetpolitikai Államtitkárság) felvidek.ma

Nyitó képünk forrása Miniszterelnökség/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet