Átadták a 2021-es Magyar Nyelvőr-díjakat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) csütörtökön, Budapesten.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Németh Mihály (Németh Michal) történeti nyelvész, a Jagelló Egyetem professzora, a londoni Európai Tudományos Akadémia rendes tagja; Lengyel Klára, az ELTE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Mai Magyar Nyelvi Tanszékének oktatója; valamint Szalóczy Pál újságíró, rádió- és tévébemondó kapta.

Az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjat és az elismeréssel járó pénzjutalmat minden évben olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért Magyarországon és a határon túl.

A díjátadón Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kiemelte: a magyar nyelv kulturális alapot jelent, egyben összetartó és identitásformáló erő, amely közösséggé formálja a nemzetet. Ha elveszítjük a nyelvünket, akkor magunk is elveszünk – tette hozzá a díj fővédnöke, kiemelve: ezért fontos elismerni azokat, akik munkásságukat a magyar nyelv megőrzésének, fejlesztésének szentelték.

Megemlékezett arról: a közeljövőben lesz 150 éve, hogy elindult a Magyar Nyelvőr című folyóirat az akadémián. Az alapítvány elismerése képviseli az 1872-ben alapított nyelvművelő folyóirat szellemiségét – tette hozzá.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány a magyar nyelv kutatását, megőrzését és oktatását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat és törekvéseket támogatja – közölte az ünnepségen Keszi István, az alapítvány alapítói képviselője. Az alapítvány ezévi tevékenységének részeként megemlítette, hogy az ELTE oktatóival megrendezték a legnagyobb hazai szónokversenyt, könyveket vittek Felvidékre, Erdélybe, Vajdaságba, Kárpátaljára, illetve támogatták a Kossuth-szónokversenyt is.

MTI

Fotó: magyarnyelvor.hu