Bodnár Dezső, Bajnai Gordon és Gansperger Gyula volt wallisos munkatársa jelent meg a fővárosi vizsgálóbizottság előtt hétfőn a Városháza-ügy kvázi koronatanújaként.

Az ő neve már korábban is előkerült a Városháza-ügyben, ugyanis az ő hangja is szerepelt egy november 26-án közzétett hangfelvételen, amelyen arról beszéltek a felek, miként működik a főváros ingatlaneladásoknál a „jutalékos rendszer”.

Néhány nappal ezelőtt Láng Zsolt kapott egy levelet egy ingatlan-tanácsadótól, aki közjegyző előtt megerősített írásos „vallomást” tett és ezt küldte el a politikusnak. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője amikor minderről beszámolt a sajtónak, nem nevezte meg, hogy ki a levél szerzője, de azt mondta, az illető ígéretet tett arra, hogy megjelenik a bizottság mai ülésén. Így is történt, eljött. (Karácsony Gergely egyébként Láng bejelentése után azt írta a Facebook-posztjában, hogy „Egy fideszes bűnöző a Fidesz újabb »koronatanúja«. A főpolgármester azt gondolta, az ügy másik szereplője, Zentai Péter a levél szerzője, őt nevezte fideszes bűnözőnek, de tévedett.)

Megismételte korábbi állításait

Bodnár a bizottság előtt is megismételte a levele állításait, és kijelentette, a titkos hangfelvételek csak részben tükrözik az általa elmondottakat, a különböző részek össze vannak vágva. Majd elmondta: 2021. május 5-ére hívták meg egy találkozóra a fővárosi vagyonkezelő irodájába, amelyen a Városháza és más ingatlanok eladásáról volt szó. Ezt a megbeszélést az a Berki Zsolt szervezte, aki Gansperger Gyulának egy korábbi hangfelvételen elhangzó állítása szerint a fővárosi „jutalékos rendszer” központi figurája: ő szedi be és osztja szét a 10 százalékos kenőpénzeket.

Bodnár elmondása szerint Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, illetve egyik munkatársa, Berki Zsolt, Gansperger Gyula és a befektető képviselője vettek még részt a tárgyaláson, amelyen a Városháza mellett a Tétényi úti, a Rimaszombat utcai és a Bécsi úti ingatlanok értékesítése is szóba került. A legértékesebb ingatlan a Városháza volt, amellyel kapcsolatban 40 milliárd körüli vételárat említettek. Bodnár egyértelművé tette, Barts úgy beszélt a Városháza ügyéről, hogy többféle hasznosítás jöhet szóba, beleértve az eladást is, és a vezérigazgató szavaiból azt szűrte le, hogy a városvezetés beleegyezésével folyik a tárgyalás.

Tíz százalékos jutalék

Bodnár Dezső a bizottság előtt arról is beszélt, hogy egy másik megbeszélésen – ezen már nem vett részt Barts Balázs – esett szó a 10 százalékos jutalékról, amelyet Berki Zsolt kért volna az üzlet után. A közvetítő azt mondta, azért ilyen magas az összeg, mert a pénzből „magasabb köröknek” is adni kell.

Kérdésre válaszolva elmondta a koronatanú, hogy

Berki Zsolt kereste meg a Városháza értékesítésének ötletével. Bodnár szerint Berki kifejezetten magabiztos volt, és úgy viselkedett, mint aki maga képviseli a Fővárosi Önkormányzatot.

Berki Zsolt szerepére visszatérve megerősítette a levelében írtakat: miután szóba került a 10 százalékos jutalék, megszakadtak a tárgyalások. Bodnár elmondása szerint azt követően, hogy Berki Zsolt távozott az egyeztetésről, a befektető kijelentette: „Köszönjük szépen, ezt nem!”  A tanú kérdésre válaszolva azt is elmondta, ő nem vett részt az említett jutalékos rendszerben.

Megkérdezték Bodnártól továbbá azt is, elhangzott-e, hogy a fővárosi önkormányzat pályázatot írna ki a Városháza eladására, mire azt válaszolta, hogy pályázatról nem volt szó, de ő – ismételte meg – Berki Zsolttól úgy tájékozódott, hogy a főpolgármester is tud az ügyről.

A koronatanú egyébként többször elmondta, őt rendkívül kellemetlenül érinti az ügy, a megrendült a tekintélye, megkérdőjeleződött a hitelessége, nem hívják állandóan, mint korábban, több projektje is megsínylette ezt a kínos történetet, ami súlyos egzisztenciális helyzetet jelent neki, hiszen egyéni vállalkozóként az ingatlanfejlesztés a foglalkozása, ebből él.

Bodnár egyébként megerősítette: kész tanúskodni a rendőrségen is.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila