A nagy keresztény ünnepekkor az egyházak vezetői gyakrabban láthatók vagy megszokott, vagy díszesebb öltözékben.A katolikusoknál, mint ismert, rangjelzéseket a reverenda szegélyéből, a cingulusról, (öv) a gallérról, valamint a birétum (fejfedő) színéből is tudhatjuk. A püspöknél ez a szín püspöklila, az érseknél lila, a bíborosnál piros, a pápánál pedig fehér.

Erdő Péter bíborosi címere

Főpapjaik címereivel gyakran találkozhatunk, de azt kevésbé ismerjük, hogy a címer miként alakult ki, illetve a pajzsokat körülvevő bojtok mit jelképeznek.

Hajdan a harcokban a főpapok is részt vettek és ezért hadikalapjuk is volt. A külső címerdíszek nélkül azonban nem volt látható, hogy viselőjük egyházi személy, ezért a főpapok liturgikus díszeit kezdték a pajzsra, pajzs mögé helyezni. Ezek közül a legfontosabbak: a püspöksüveg, a pásztorbot, a főpapi kereszt és a pallium. Ezekre került borításként a széles karimájú, ún. „papi kalap”. Tehát a címerekben látható sisakot váltotta fel a papi kalap a 15. századtól.

A papi kalap alacsony, széles karimájú, amelyet a szél ellen bojtban végződő zsinórral rögzítettek az áll alatt. A címerben a kalap és a bojtok színe valamint száma mutatja tulajdonosa egyházi méltóságát. A kalap a legáltalánosabb címerfödél, mert nemcsak a főpap, hanem az alacsonyabb rangú papság címerében is szerepel. Bíborosi címerben vörös kalap, kétoldalt 1-2-3-4-5, vagyis 15-15 bojt látható. Az érseki címerben zöld kalap, kétoldalt 1-2-3-4, vagyis 10-10 bojt van. A püspöki címerben zöld kalap, kétoldalt 1-2-3, vagyis 6- 6 bojt található.

A bojtok száma, a kereszt, a mitra és a pásztorbot elhelyezkedése kezdetben ötletszerű volt, ezért a pápák szabályozni kezdték először a főpapok, majd az alacsonyabb rangú papság címereit. Először X. Ince pápa 1650-ben a bíborosi címereket szabályozta, majd VII. Sándor 1659-ben 21 szabályt alkotott a papi címerekkel kapcsolatban. Kialakul és előírás lesz, hogy a papi címerek egyúttal az egyházi hierarchiában elfoglalt helyet, rangot is jelöljék. A múlt század elejére véglegesen kialakult a rangjelzés a főpapi kalap és a bojtok színének, valamint a bojtok számának meghatározásával.

Forrás és illusztráció: katolikus.hu

(Címkép: Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia)