Zöldebb, rendezettebb, felhasználóbarátabb parkot hozunk létre Buda szívében, a XII. kerületben, közel a II. és I. kerülethez is. Megjelent a tervpályázati felhívás. – írja Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán.

A kormányzati Budapest Fejlesztési Központtal nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdetünk a Városmajor megújítására. A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el – csak az számít, milyen a terv, nem az, hogy ki rajzolta le!

A tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése. A cél egyértelmű: Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utca bútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

Az alapok és a részletek kidolgozásában szorosan együttműködünk Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. A terveket elbíráló szakmai zsűriben részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is – Budapest közös ügyünk!

A Városmajor Buda első közkertje, komoly történeti múlttal rendelkezik. Sok budai polgár és budai család kötődik ide, a park mindennapjaik része – ma mégsem méltó ehhez a kitüntetett szerephez!

Ahogy nőtt a város, az új épületek, parkoló autók és üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét. A zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Ráadásul több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Major!

Az államtitkár többek között pontokba szedve közölte:

Bővítjük a park zöldjét, összefüggő vízfelületet tervezünk!

Megújítjuk a játszótereket, új utca bútorokat helyezünk el!

Rendbe tesszük a park bejáratait, újra gondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot!

Csillapítjuk a forgalmat!

Minden korosztályt, minden igényt kiszolgáló parkot építünk!

Jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantáljuk, hogy a Városmajor napnyugta után is biztonságos legyen!

Kutyás élményparkot is kialakítunk!

A cél, hogy a különböző parkhasználók (kutyások, sportolók, pihenni vágyók) szempontjai között egy jó egyensúlyt találjunk. És úgy szülessen újjá a Városmajor, hogy az a budaiak sajátja legyen, az itt élők magukénak érezzék az új parkot. Ezért a tervpályázat előtt is alapos kérdőíves felmérést végeztünk, a pályázatot együtt készítettük el a Városmajori Parkbarátok Egyesületével és Pokorni polgármester csapatával.

Tavasszal és nyáron két alkalommal is megkérdeztük a parkhasználók véleményét. A következő évben több workshopot, közösségi tervezési alkalmat szervezünk az itt élőknek, érdeklődőknek.

Kiemelt kép: Facebook/Fürjes Balázs