Ferenc pápa videóüzenetben kéri a katolikus hívőket, hogy 2022 januárjában azokért imádkozzanak, akiket vallásuk miatt ér megkülönböztetés. A katolikus egyházfő felhívása nem véletlen, az elmúlt évben több mint 300 millió keresztényt üldöztek szerte a világban.
Imádkozzunk az üldözöttekért – írja a vasarnap.hu.

A január 4-én közzétett felvételben a pápa „embertelennek” és „őrületnek” nevezte a vallásüldözést – tette közzé a Catholic News Agency.

„Hogyan engedhetjük meg, hogy ebben a civilizált társadalomban vannak olyan emberek, akiket pusztán azért üldöznek, mert nyíltan megvallják a hitüket?” – teszi fel a kérdést az egyház vezetője. Majd hozzátette: imádkozzunk, hogy azok, akik diszkriminációt és vallásüldöztetést szenvednek, megtalálják társadalmukban a méltóságukat, és azokat a jogokat, amelyek a testvériségből fakadnak.

A pápa 2021 márciusi iraki útját bemutató, lerombolt templomokat és különböző jeleneteket is tartalmazó videót a Pápa Világi Imahálózata (Pope’s Worlwide Prayer Network) népszerűsíti. Az oldal a pápa havi imaszándékaira hívja fel a figyelmet.

A katolikus egyházfő nem véletlenül intézett felhívást ebben a témában. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg hírek világszerte a növekvő keresztényüldözésről.

Az Open Doors érdekvédelmi szervezet világfigyelő listája szerint például Észak-Korea, Afganisztán, Szomália és Nigéria azon 10 legrosszabb országok közé tartozik, ahol nagymértékű keresztényelnyomás figyelhető meg. Megelőzve ezzel a 11., illetve 12. helyen álló Irakot és Szíriát, amelyeket gyakran a keresztényüldözés „szélsőséges” helyeiként jellemeznek. A szervezet 2021-es évre vonatkozó jelentése szerint mintegy 340 millió keresztényt üldöznek szerte a világban. Ez egyébként 30 milliós növekedést jelent az előző évhez képest.

Az Agenzia Fides vatikáni hírportál szerint 2021-ben 22 katolikus hittérítő lett erőszakos halál áldozata. Közülük 13 pap, két apáca, egy szerzetes és hat nem egyházi személy volt. Kontinensekre lebontva Afrikában tizenhárom, Latin-Amerikában hét, Ázsiában három, Európában pedig egy katolikus hittérítőt öltek meg. A vatikáni hírügynökség weboldalán részletes beszámoló érhető el a tavaly elhunytak kilétéről és haláluk körülményeiről. Ugyanakkor – ahogy arra a Fides is felhívja a figyelmet – az ügynökség nem közöl számadatokat az Afrikában vallási indíttatásból meggyilkolt katolikusokat illetően.

A katolikus hírportál emlékeztet arra is, hogy tavaly Antony Blinken amerikai külügyminisztert érte bírálat, amiért levette Nigériát a keresztény üldöztetések listájáról. Azt az országot, amelyben – egyes egyházi vezetők szerint – a keresztények elleni erőszak elérte a népirtás szintjét. A nyugat-afrikai országban naponta átlagosan 10 keresztényt ölnek meg. A falvak, a nők és gyermekek elleni támadásokat és atrocitásokat gyakran büntetlenül követik el.

Az Indiában is erősödő keresztényüldözést igazolja az a napokban megjelent hír, hogy a Kalkuttai Teréz anya alapította Szeretet Misszionáriusai szervezet munkája végéhez közeledik az országban. Az indiai szövetségi kormány nem hosszabbította meg kongregáció engedélyüket, azaz hogy „elismert karitatív szervezetként” működjenek. A regisztráció megújítását elutasító döntéssel megakadályozzák a külföldről érkező finanszírozást és ezzel minden tevékenységük folytatását. A kormány döntését ráadásul december 25-én jelentette be, kegyetlen karácsonyi ajándékot adva ezzel „a szegények között is a legszegényebbeknek.” (Ezt a döntést a nemzetközi tiltakozás következtében visszavonták ugyan, a szándék azonban egyértelmű: kiszorítani, lehetetlenné tenni a keresztény hit terjesztését, de még képviselőinek jelenlétét is – a szerk.)

Forrás: vasarnap.hu

(Címkép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)