Január 18-án ünnepeljük Árpád-házi Szent Margit égi születésnapját. Hagyománnyá vált, hogy a Margit-szigeti kolostor romjainál, ahol szerzetesként élt, szentmiseáldozatot mutatnak be hazánkért az esztergomi érsekek. Az ünnepélyes szentmisét Erdő Péter bíboros idén január 16-án, vasárnap 11 órakor celebrálja. A fontos egyházi és társadalmi eseményre mindenkit szeretettel várnak!

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus élményét szívünkben hordozva, Árpád-házi Szent Margit ünnepén eszünkbe juthatnak Eugenio Pacelli pápai legátus szavai, amelyeket 1938. május 25-én mondott a Hősök terén. Beszédében a későbbi pápa így állította a résztvevők elé Árpád-házi Boldog Margitot:

“Itt van Boldog Margit, Magyarország törzsökének második sarja, a szent szegénység mosolygó segítőtársa és nővére, az alázatosságban önmagát megtagadó ibolya, ez a kiváltságos, kristálytiszta mélységű eucharisztikus lélek, az Oltáriszentség előtt égő örökmécses, akinek kedves lángja még ma is lobog.”

A történelem igazolta, hogy Szent Margit életének mécsesét az Oltáriszentségből kiáradó kegyelmi erő táplálta, ezért mécsesének lángja nem lobbant el.

A teljes írást a Magyar Kurírban olvashatják.

Kiemelt kép: Merényi Zita/Magyar Kurír