Még azt sem tudni, ki és mennyi hitelt venne fel a Fudan Egyetem budapesti campusára majd jó néhány év múlva, de az ellenzék ebből akar most kampánytémát csinálni… Meg abból, hogy a korábban sosem látott, parányi munkanélküliség idején követelik az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását. Innen nézve nem csoda, hogy nem voltak képesek időben összekaparni a kellő számú aláírást a népszavazási kezdeményezésükhöz. Úgy tűnik, hogy amint nem önmaga végzi a „hitelesítést”, még embereket megmozgatni is képtelen az egyesült szélsőbaloldal. Nem kevésbé tanulságos, hogy ezeknél a vérszegény népszavazási kérdéseknél jobb ötletet nem bírtak kiizzadni magukból ezek a machiavellik.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy el is engedték ezt az aláírásgyűjtő reményt a baloldalon. Márki-Zay Péter szavajárásával mondva: ostobák voltak, hogy ezt gondolták a gödörből kivezető tematizálásnak. Jakab Péter szavajárásával hozzáfűzhetnénk: sziasztok!

A helyzet ugyanis úgy fest, hogy ezt az egész cécót úgy, ahogy van, elbukta a baloldal. Magabiztos fogadkozások és fenyegetőzések után immár átváltottak magabiztos felelősségszétkenésbe. Most éppen azokra fújnak és azokkal szemben fogadkoznak, akiken a népszavazás kiírása múlik majd.

Kiíratjuk a Fidesszel, hogyha van elég vér a pucájukban, a népszavazást legénykedett hétfőn Tordai Bence, akit az izgága szövegelésen túl teljesítményt felmutatni még nem látott a közvélemény. Előbb karácsonyra, majd év végére, végül január közepére ígérték a szükséges számú aláírást, de felsültek, és most elkezdték összecsomagolni a gyűjtőpontokat, mintha fel is adták volna. Egyúttal, halvány vigaszként, agyba-főbe dicsérték az aktivistáikat, akik fölöslegesen fagyoskodtak egy hónapon át a köztereken. Ha valami csoda folytán összejönne a szükségesnek tartott legalább 220–230 ezer szignó, akkor a Nemzeti Választási Irodán lenne a sor, hogy hitelesítse azokat. Erre hatvan napja van, és további tíz napot elvihet, ha jogorvoslati kérelmet nyújt be valaki a hitelesítéssel kapcsolatban. Ezután következik az Országgyűlés, amelynek harminc napon belül el kell rendelnie a népszavazást – ezért emlegetett Tordai rendkívüli ülést meg a közjogi folyamat bepörgetését –, végül a köztársasági elnöknek tizenöt napja van, hogy kiírja.

A népszavazás dátumának legalább ötven nappal a kiírás utánra kell esnie. Arra nem látszik semmi oka a fideszes többségű Országgyűlésnek és Áder Jánosnak, hogy jófejséggel hálálják meg a baloldalnak a suttyó O1G-zést meg bajszosszarozást. Most szembesülnek vele a tordaibencék, hogy amikor saját erőből túl kevesek valamihez, akkor a jóindulat és a segítség nem alanyi jogon jár. De ha esetleg a Fidesz-frakciót és az elnököt megszállná a kisangyal, és egy-egy nap alatt elvégeznék ebben a tárgykörben, amit tehetnek, és tegyük fel, hogy senki nem is támadná meg az aláírások hitelesítését, a hitelesítést akkor is huszonhárom nap alatt kéne elvégeznie a Nemzeti Választási Irodának a rendelkezésre álló hatvan nap helyett. És mindez csak akkor érvényes, ha ma leadná az ellenzék az íveket, de nem fogja.

Egyszerűbben mondva: mindenkitől extra jóindulatot és megfeszített munkát igényelne, hogy a szélsőbaloldal népszavazási kérdései is terítékre kerülhessenek az országgyűlési választások napján. Még egyszerűbben mondva: ezt is elbukták, és nem a Fidesz, hanem a saját nyomorúságuk miatt.

A legvalószínűbb ugyanis az, hogy nem is fognak összejönni azok az aláírások. Megszálló szovjet hadsereg nélkül már ehhez is kevés a magyarországi szélsőbaloldal. A felelősséget persze megpróbálják majd rákenni a Fideszre, hogy legalább egy gyalázkodást kihozzanak belőle a kampányban. A megszállottan Orbán-gyűlölő hívek további hergelésére jó lesz ez, semmi másra nem. Aztán hamarosan ugyanúgy teljesen elfelejtődik, mint az Index (ex-Telex) újmunkahely-számlálója, amelyet annak idején csendben eltüntettek ezek a tökös médiafenegyerekek, miután látták, hogy tényleg összehoz tíz év alatt egymillió új munkahelyet a kormány.

Forrás: pestisracok.hu

Nyitó képünkön, Ellenzéki összefogás, előválasztás, népszavazás aláírásgyűjtés. Pesti TV