A magyar kormány politikája nem az európai kisebbséghez, hanem a fősodorhoz tartozik!

Magyarország nem az unortodox kisebbség tagja Európában. A magyar vélemény a fősodorhoz tartozik, amiből éppenhogy az európai elit egy jelentős része lóg ki – mondta el Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke a Századvég Európa Projekt kutatását bemutató konferenciáján hétfőn, a Várkert Bazárban. Fűrész mutatta be a 2016 óta minden évben elvégzett kutatás 2021-es eredményeit, és szerinte az, hogy Magyarország és Lengyelország pellengérre vannak állítva, az a játék része, mert a magyarok testesítik meg azt, amit a brüsszeliek nem akarnak beismerni maguknak. A Századvég elnöke úgy értékelt, hogy ha nem az elitet nézzük, akkor a magyar álláspont a szabályhoz tartozik, nem pedig a kivételhez.

Magyarország azonnal a viták kereszttüzében találta magát, amikor ő volt az első, aki a határvédelem kérdését központi politikai kérdéssé emelte Európán belül. Akkoriban olyan jelzőket sütöttek rá az országra, amiket ma is alkalmaznak, miszerint Magyarország és a magyar álláspont Európában a kisebbséghez tartozik, valamiféle unortodoxiát képvisel, de Fűrész Gábor szerint nem igaz az, hogy Magyarország egyedül lenne.

MAGYARORSZÁG AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN EGY OLYAN POLITIKÁT KÉPVISELT, AMELYBEN AZ ÖNAZONOSSÁG RENDKÍVÜL FONTOS, EZZEL SZEMBEN EURÓPÁBAN AZT MONDTÁK, HOGY ENNEK HELYÉT AZ EURÓPAI IDENTITÁS VESZI ÁT – mondta el. Kifejtette, hogy az EU-ban többségben vannak azok, akik Európában képzelik el a jövőjüket. Fűrész Gábor szerint a fő dilemma az Unió működtetése kapcsán jött létre.

MAGYARORSZÁG RÉGÓTA KÉPVISELI AZT AZ ÁLLÁSPONTOT, HOGY BRÜSSZELT MEG KELL REFORMÁLNI. AZ UNIÓS LAKOSSÁG MINTEGY HÁROMNEGYEDE VÁLTOZÁSOKAT SZERETNE AZ EU MŰKÖDÉSÉBEN – közölte a Századvég elnöke.

Forrás és teljes cikk: origo.hu

Kiemelt kép: origo.hu/Polyák Attila