A liberális Denník N azt írja, a legnagyobb vitát a kampányban az ellenzék arra vonatkozó terve váltotta ki, miszerint alkotmányos többség nélkül is eltörölnék a 2011-ben elfogadott alkotmányt.

A liberális Denník N online felületén megjelent cikkében hangsúlyozta, hogy a magyar ellenzék az Orbán-rendszer megváltoztatására irányuló legradikálisabb tervével a szakemberek szerint a polgárháborút kockáztatja. A legnagyobb vitát a magyar választási kampányban az egyesült ellenzék arra vonatkozó terve váltotta ki, miszerint alkotmányos többség nélkül is eltörölnék az Orbán Viktor kormánya által 2011-ben elfogadott alkotmányt. Márki-Zay Péter, az ellenzék vezére azt állítja, hogy a jelenlegi alkotmány illegitim és ha hatalomra kerülnek, el fogják törölni és újat készítenek elő, amit népszavazással fognak megerősíteni.

A magyar Alkotmánybíróság szerint ez a demokrácia elleni támadás lenne, vagy ráadásul egy államcsínykísérlet. Márki-Zay összeállított egy szakértői csoportot, amelynek feladata annak a kidolgozása, hogyan járjon el a koalíció az alkotmány megváltoztatása során.

Az ellenzék alkotmányos többség nélküli alkotmányt eltörlő tervére elsőként Jakab András alkotmányjogász reagált, aki az elképzelést ostobaságnak nevezte. Jakab azt állítja, hogy valóságos a probléma a jelenlegi alkotmányos berendezkedéssel, az ellenzék kormányzási lehetőségei ugyanis korlátozottak lehetnek, ha kormányra kerül.

Az ellenzék által előrántott „jogi atombomba” szerinte azonban egy polgárháború elindításának forgatókönyve.

A Fidesz képviselői 2011-ben az ellenzék nélkül döntöttek az új alkotmányról, de erre lehetőséget kaptak amikor 2010-ben legitim módon megnyerték a parlamenti választásokat kétharmados többséggel. Jakab szerint Magyarországon nincs totális diktatúra és a forradalmi eszközök használata ezért elfogadhatatlan. Orbán Viktor kormánya az ellenzék ezen tervének nem szentel intenzív figyelmet. A miniszterelnök az év végi sajtótájékoztatóján csak röviden érintette ezt a témát. Szerinte ezt nem lehet komolyan venni és politikai blöffnek nevezte.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: kormany.hu